IT-NORGE

IT må inn i regjeringserklæringen

Politisk passivitet i IT-politikken må erstattes med aktivitet, krever Per Morten Hoff.

5. okt. 2009 - 09:02

Av Per Morten Hoff , Generalsekretær i IKT-Norge

Skal den nye regjeringen få mer igjen for de innsatsmidlene de legger inn, må det satses offensivt på IT, som igjen vil gi et betydelig større økonomisk handlingsrom de neste fire årene.

Å se fire år frem i tid er lang horisont. Vi har nylig fått merke at vi lever i en sårbar verden – selv i Norge. Vi er blitt en del av en globalisert økonomi.

Stoltenbergs mantra fra Soria Moria 1 var: ” Hvor langt vi lykkes i å nå målene vil avhenge av det økonomiske handlingsrommet.”

Det store spørsmålet er hvordan kan regjeringen få mer igjen for de oljepengene som pøses inn i norsk økonomi, og hvordan kan vi frigi arbeidskraft til omsorgssektoren. Slik at regjeringen ikke må gå ut over de økonomiske rammene, de har satt seg, eller ikke greier å oppfylle sentrale mål på grunn av for få varme hender. En rask summering av alle de ønsker og såkalte krav som er meldt inn viser raskt at slettes ikke alle kan gjøres til lags, om Norge skal opprettholde en ansvarlig økonomisk politikk.

Men finnes det muligheter til å få mer igjen for de samme kronene. IKT-Norge har rett etter valget sendt et notat til regjeringen. ”Veikart for vekst og velferd – en oppdatert IT-politikk.” Vi kunne være tidlig ute fordi vi ikke har hatt noe behov for å vende kappen etter vinden. Vi kommer ikke med en kravliste på vegne av egen næring. Men viser hvordan politiske visjoner kan gjennomføres innen det handlingsrommet vi har. Hvordan regjeringen kan få mer igjen for hver krone og hvordan IT- næring kan styrke andre næringer. Vårt mål er å synliggjøre behovet for en IT-politikk.

IT spiller en helt avgjørende nøkkelrolle i overgangen fra industrisamfunn til kunnskapssamfunn. God og riktig bruk av IT som et verktøy for endring er nødvendig for å forsterke og beholde Norges konkurransekraft og lykkes med å bygge et bærekraftig samfunn.

Stadig flere nasjoner peker på IT som den viktigste næringen for økt verdiskaping og innovasjon, og ikke minst for å sikre en positiv utvikling av offentlig sektor. Det handler om å jobbe smartere både i privat- og offentlig sektor og dermed få mer igjen for pengene.

IKT-Norge er bekymret over at Norge i dag ikke har en tilstrekkelig oppdatert IT-politikk og at spørsmål knyttet til kunnskapssamfunnet ikke er høyt nok oppe på den politiske agendaen.

Med tanke på den stadig sterkere funksjon IT har som motor i samfunnet bør en IT-politisk agenda være en prioritet for en samlet regjering. IT hører hjemme som et offensivt virkemiddel i alle politiske områder, enten det er klima, skole, bistand, samferdsel, næringspolitikk eller helsepolitikk. Problemet til nå har vært mangel på samordning.

Det må være et paradoks at ingen i offentlig sektor vet hvor mye penger de bruker på sine IT-prosjekter. Vet man ikke hva man legger inn, er det vanskelig å måle hva man får ut. Vi trenger sterkere – ikke mindre samordning av IT-politikken. Til nå har ingen regjering greid å hente ut synergiene som ligger i en aktiv IT-politikk.

Hvilke muligheter finnes for å jobbe smartere i offentlig sektor ved bruk av innovative IT-løsninger? Hvordan skal vi sikre oss at større grupper ikke faller utenfor det nye arbeidslivet, ved at det blir digitale skiller i samfunnet? Alle skal jo med. Derfor må IT-politikk og IT-organisering opp på den politiske dagsordenen nå. Det er hjelp til selvhjelp for Jens &Co.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.