JUSS OG SAMFUNN

IT-milliardærene tapte

Meg Whitman (eBay) og Carly Fiorina (HP) tapte som republikanere i California.

Velgerne i California valgte demokratiske karrierepolitikere framfor IT-milliardærene Meg Whitman (t.v.) og Carly Fiorina.
Velgerne i California valgte demokratiske karrierepolitikere framfor IT-milliardærene Meg Whitman (t.v.) og Carly Fiorina.
3. nov. 2010 - 09:02

I gårsdagens valg i USA var tidligere eBay-sjef og gründer Meg Whitman republikanernes kandidat til å ta over som guvernør i California etter sin partifelle Arnold Schwarzenegger som ikke kunne gjenvelges.

Carly Fiorina, som har satset på politikken siden hun forlot stillingen som toppsjef i HP i 2005, var republikanernes kandidat til senator fra California.

Ingen av dem nådde fram, selv om de supplerte innsamlede midler i valgkampen med betydelig innslag fra egen formue. Whitman skal ha brukt minst 140 millioner dollar – kanskje opp mot 160 millioner – av egne penger for å slå demokratenes Jerry Brown.

Velgerne i California valgte demokratiske karrierepolitikere framfor IT-milliardærene Meg Whitman (t.v.) og Carly Fiorina.
Velgerne i California valgte demokratiske karrierepolitikere framfor IT-milliardærene Meg Whitman (t.v.) og Carly Fiorina.

Da 54 prosent av stemmene var opptalt, ledet Brown med 52,5 prosent mot 42,4 prosent for Whitman.

I skrivende stund er 56 prosent av stemmene i senatsvalget i California. Den sittende senatoren, demokratenes Barbara Boxer, leder med 50,3 prosent mot 44,1 prosent for Fiorina.

New York Times oppdaterer fortløpende sine USA-kart for henholdsvis senatsvalget og guvernørvalget. I begge valgene viser den fylkesvise oversikten at Silicon Valley (San Mateo County, Santa Clara County og Santa Cruz County) har et stort flertall for demokratene.

Valganalytikere peker på at tapene til Fiorina og Whitman bekrefter meningsmålingene. De finner det tankevekkende at to troverdige forretningskvinner ikke får større oppslutning, selv om de stiller for republikanerne i et valg der den rådende tendensen er motstand mot den sittende presidentens parti, motstand mot karrierepolitikere og motstand mot sittende politikere, og selv om begge brukte langt mer penger i valgkampen enn sine motstandere.

Jerry Brown tok over som guvernør etter Ronald Reagan i 1975, og ble sittende i to perioder, altså til 1983. I 1975 var han historiens yngste nyvalgte guvernør i California, i år har han fylt 69 år og er historiens eldste. I mellomtiden har han hatt en rekke andre politiske posisjoner, blant annet borgermester i Oakland fra 1999 til 2007. Han har gjort flere forsøk på å nomineres til presidentkandidat, uten å lykkes. Han er med andre ord erketypen for demokratiske politikere som republikanere, og særlig «Tea Party» folk, retter sitt aller hardeste skyts mot.

Som mulig forklaring på at Whitman ikke lyktes, tror noen at velgerne rett og slett har sett seg lei på den massive pengebruken, og den konstante strømmen av tv-annonser med budskapet «stem for Whitman».

For «Tea Party»-folket er Fiorinas motkandidat Barbara Boxer er et av de virkelige symbolene på demokratisk ondskap i Washington. Hun satt i representantenes hus fra 1983 til 1993, og har vært senator siden 1993.

Fiorinas tap tilskrives delvis hennes bakgrunn fra HP, der hun tvang gjennom nødvendige nedbemanninger samtidig som hun sikret seg selv eventyrlige bonuser. Det var lett for Boxer og demokratene å sette dette opp mot vanlige folks utfordringer i en krisetid.

Har California-velgere fordommer mot kvinner? Det pekes på at Hillary Clinton vant primærvalget i California i 2008, og at Nancy Pelosi ble valgt for første gang i 1986, og har vunnet vært valg siden. I år fikk hun over 80 prosent av stemmene i sitt distrikt.

Et inntrykk man sitter igjen med, er at skepsis mot hva tøffe forretningsfolk kan finne på i politikken er trolig enda større for kvinner enn for menn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.