IT-milliardærer vil selge romturer

IT-milliardærene Paul Allen og John Carmack konkurrerer om å selge pakketurer til verdensrommet.

IT-milliardærene Paul Allen og John Carmack konkurrerer om å selge pakketurer til verdensrommet.

IT-milliardærene Paul G. Allen og John Carmack planlegger gjennom hvert sitt selskap å tilby flyturer til verdensrommet.

Selskapene Armadillo og Scaled Composites, søkte tidligere i uken det amerikanske luftfartsverket om tillatelse til å drive kommersielle romferder. Bak selskapene står to av de aller rikeste privatpersonene innen IT-verdenen. Paul Allen, som var med å starte Microsoft sammen med Bill Gates, og John Carmack, som er mannen bak de superpopulære spillene Doom og Quake.

Lengst i planene om å starte privat romtrafikk har Paul Allen og Scaled Composites kommet. Selskapet har utviklet en kombinasjon av et jetfly og rakettdrevet romfarkost, som skal kunne nå 100 kilometers høyde. Det er høyt nok til at passasjerene kommer i vektløs tilstand i rundt tre minutter. Det er allerede gjort flere testflygninger med farkosten, skriver idg.se.

Han og flere andre selskaper konkurrerer om en pris, "X-prize" på ti millioner dollar. Prisen går til den som først klarer å bygge et fartøy som kan ta tre personer til 100 kilometers høyde og tilbake til jorden. I live.

Totalt deltar 17 selskaper/organisasjoner i konkurransen. Microsoft-gründer Paul Allen leder an i utviklingen med sin "White Knight". Men dataspill-kongen John Carmack er like i hælene med sitt selskap Armadillo Aerospace.

Prispengene på 10 millioner dollar er lite i forhold til utviklingskostnadene. Allen og Carmack har allerede brukt flere hundre millioner kroner på å utvikle det første "folkelige" romfartøyet, i følge idg.se.

Til toppen