JUSS OG SAMFUNN

IT-minister glad for Facebook-svar

Vil diskutere videre skjebne for Slettmeg.no

Rigmor Aasrud er fornøyd med at Facebook vil diskutere løsninger for Slettmeg.no, selv om de ikke vil gi noen penger nå.
Rigmor Aasrud er fornøyd med at Facebook vil diskutere løsninger for Slettmeg.no, selv om de ikke vil gi noen penger nå. Bilde: Per Ervland

Fredag forrige uke svarte Facebook på IT-minister Rigmor Aasrud sin henvendelse for å få nettgiganten til å betale for Slettmeg.no. Dette er en tjeneste som så langt har blitt finansiert med prosjektmidler over statsbudsjettet for blant annet å komme med råd og veiledning til nettbruk. Men de har også hjulpet en rekke mennesker med å fjerne sensitiv og personlige opplysninger og bilder fra nettjenester.

Her kan du lese brevet til Rigmor Aasrud.

I svarbrevet, som Aftenposten har fått tilgang til, er det ingen klar avvisning fra Facebook sin side. Avisen skriver at de avviser pengekravet, men Rigmor Aasrud selv er ikke så negativ. På telefon til digi.no sier Aasrud at hun er fornøyd med svaret.

Facebook foreslår nemlig at det avholdes en rundebordskonferanse i Oslo i november, der styresmakter, lokale IT-aktører samt Datatilsynet og organisasjoner møtes for å diskutere en modell for å opprettholde en rådgivningstjeneste. Facebook mener det bør være mer enn bare en partner i en slik modell, og oppfordrer derfor regjeringen til å invitere inn flere aktører.

Aasrud tolker brevet positivt.

– Jeg oppfatter det positivt om at facebook vil ha et møte med oss for å diskutere dette, sier Aasrud som forteller at hun er innstilt på å avholde et møte som Facebook skisserer.

– Ja, det kommer vi til å gjøre, men hvilke dato dette blir får vi komme tilbake til, sier Aasrud som nevner at hun er svært opptatt med budsjettprosessen der hennes departement er behandlet i en lang rekke komiteer på Stortinget.

Da statsbudsjettet ble fremlagt i starten av oktober fulgte det ikke med penger for å drifte Slettmeg.no videre. Rådgivningstjenesten har vært en suksess, men departementet har ikke funnet midler til å fortsette tjenesten og statsråden henvendte seg derfor til Facebook for å finne penger.

Nå mener Aasrud at Datatilsynet kan fortsette tjenesten, dog i en annen innretning.

Det kan komme signaler om dette i det årlige tildelingsbrevet som tilsynet får fra departementet. Dette er en slags bestilling fra regjeringen om hvilke midler hver etat har til rådighet og hvilke oppgaver de er forventet å løse.

– Det jeg har sagt er at det å drive informasjons- og veiledningsvirksomhet er en viktig del av Datatilsynets oppgave. Det kan hende at veien videre for Slettmeg.no blir mer veiledning og råd, sier Aasrud som sier at det blir mindre vekt på at Slettmeg.no vil ta opp enkeltsaker og ordne opp i enkeltpersoners problemer.

Datatilsynets leder, Bjørn Erik Thon, sier til Aftenposten at Slettmeg.no ikke ligger under Datatilsynets lovpålagte oppgaver. De vil derfor motsette seg å bruke ressurser på tjenesten.

– Dette ligger ikke inn under våre lovpålagte oppgaver, og det vil være en veldig rar situasjon om vi pålegges noe vi mener ikke står i personopplysningsloven. Vi er et uavhengig organ, noe som er fastslått i loven, og jeg må prioritere det som står der. Om vi blir forsøkt pålagt andre oppgaver, vil det være å gripe inn i vår uavhengige lovforvaltning, sier Thon til Aftenposten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.