IT-ministeren vil fjerne IE6

Men Røys vil ikke pålegge offentlige virksomheter å unngå tilpasninger.

IT-ministeren vil fjerne IE6
Bilde:

Forsøket på å legge versjon 6 av Microsofts nettleser død startet da utvikler Erlend Schei i Finn Labs foreslo en dugnad på Twitter. Senere skrev Anders Brenna, tidligere utgavesjef i digi.no, nå nettsjef i Teknisk Ukeblad, en kommentar som utløste en massiv kampanje.

Norske medier tok utfordringen, og siden har initiativet spredt seg verden over. Selv Microsofts toppsjef Steve Ballmer støtter tiltaket, og ber ifølge Teknisk Ukeblad brukere oppgradere til en sikrere og bedre nettleser.

I dag kom meldingen om at fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) støtter kampanjen.

Røys oppfordrer nå offentlige virksomheter til å bli mer aktive i å fase ut Internet Explorer 6, men vil likevel ikke pålegge offentlige virksomheter å ikke tilpasse sine nettsider til IE6.

– Det er viktig at offentlige nettsteder følger internasjonale webstandarder og at nettsidene er tilgjengelig uavhengig av hvilken programvareleverandør brukeren har, sier ministeren i en pressemelding.

Det vil nok glede mange, men IT-statsråden går ikke så langt som mange av kampanjens tilhengere kunne ønske seg, nemlig at det offentlige slutter å tilpasse sine nettløsninger den utdaterte nettleseren. Det brukes ord som oppfordring og anbefling i stedet for pålegg.

- Generelt er min anbefaling at alle innbyggere og virksomheter jevnlig bør oppdatere sin programvare. Dette gir mer fleksible løsninger som bedre ivaretar IKT-standarder, sikkerhet og åpenhet. De som oppgraderer vil også få bedre funksjonalitet. Jeg vil oppfordre store offentlige nettsteder til å fase ut IE6, for eksempel ved å anbefale IE6-brukere om å oppgradere nettleseren sin, sier Grande Røys.

Statsråden oppfordrer også statlige virksomheter til å til å fase ut IE6 som nettleser til bruk internt i virksomheten, men vil ikke fremme noe pålegg om dette.

Mange virksomheter, både offentlige og private, baserer interne systemer som saksbehandlingssystemer på denne nettleseren.

- Hvis de interne systemene ikke kan bruke nyere nettlesere vil virksomhetene bli påført kostnader ved et påbud om tvungen oppgradering, heter det i meldingen fra fornyingsdepartementet.

    Les også:

;