IT-risiko under lupen

Finansinspektionen i Sverige kartlegger bankenes utlån til telekom- og IT-foretak. Bakgrunnen er at disse sektorene i økende grad går bort fra finansiering med egenkapital.

Finansinspektionen, svenskenes Kredittilsyn, skal lage en rapport for å kartlegge utånsporteføljen til svenske telekom- og IT-foretak.

- Jeg vil ikke si at vi er bekymrede, men vi har sett hvordan nye telekom- og IT-foretak har begynt å låne på tradisjonelt vis istedet for å finansiere med egenkapital. Dette er et nytt fenomen og vi ønsker å danne oss et bilde av situasjonen, sier Claes Norgren, generaldirektör, til Dagens Industri.

Avisen melder om at flere IT-foretak i den senere tid har henvendt seg til banker for å finansiere videre ekspansjon. Om eksponeringen er for stor kan bankenes balanse være tvilsomme om IT-sektoren skulle møte veggen.

Det er Finansinspektionen selv som har tatt initiativet til undersøkelsen. Ifølge Dagens Industri arbeides det med en spørreundersøkelse til bankene. Bakgrunnen er at europeiske telekomselskaper har tatt opp 1.600 milliarder SEK i lån den siste tiden. Satsingen på UMTS krever sannsynligvis ytterligere 800 milliarder for videre utbygging.

- Det er svært interessant og et nytt fenomen. Enkelte land har utstedt store beløp i obligasjoner fra telekomselskaper. Finanssektoren må påregne at vi titter dem litt nøyere i kortene for å avdekke risiko, avslutter Norgren.

Til toppen