JUSS OG SAMFUNN

IT-rot kan ramme nye jagerfly

Riksrevisjonen bekymret for milliardprosjekt.

Riksrevisjonen er bekymret for at forsvarets IT-utfordringer kan smitte over på jagerfly-programmet. På bildet vises F-35, som det norske forsvaret har bestilt.
Riksrevisjonen er bekymret for at forsvarets IT-utfordringer kan smitte over på jagerfly-programmet. På bildet vises F-35, som det norske forsvaret har bestilt. Bilde: Lockheed Martin
6. nov. 2013 - 09:48

Oslo (NTB): Riksrevisor Jørgen Kosmo kritiserer Forsvaret for ikke å ha fått på plass et IKT-system for regnskap, logistikk og materialhåndtering (LOS) etter å ha brukt ti år og 4 milliarder kroner. Det kan gi store konsekvenser for de nye kampflyene, mener han.

Riksrevisjonen kritiserer nok en gang svak fremdrift, reduserte ambisjoner og ny kostnadssprekk i Forsvarets LOS-prosjekt. Kosmo er krystallklar på hva konsekvensene kan bli med enorme materiellkjøp uten fungerende logistikk og materiellsystemer, skriver Dagens Næringsliv.

– Katastrofe. Det kan bli kjempestore konsekvenser. Det er ikke bare snakk om flyene, men også om alle delene. For Forsvaret dreier det seg om å integrere en mengde støttesystemer inn i de våpenbærende enhetene. Når man ikke har dette i orden, blir det stykkevis og delt og manglende kontroll, sier Kosmo.

Det er i den årlige rapporten til Stortinget at Riksrevisjonen blant annet skriver at «revisjonen for 2012 viser at leveransen av en fullstendig logistikkløsning til Forsvaret vil bli betydelig forsinket og få et langt mindre omfang enn det som er beskrevet i stortingsproposisjon nummer 55 for 2007/08».

Forsvaret skal kjøpe nye F-35-jagerfly til 50 milliarder kroner, i tillegg til deler og utstyr som vil to- eller tredoble beløpet. LOS-prosjektet har i perioder blitt stanset, angivelig på grunn av problemer hos dataleverandør. Ifølge siste reviderte plan er prosjektet nå to år forsinket.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke vært tilgjengelig for kommentar. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.