RESULTATERFINANS

IT-sektor uten nedtur?

Det er foreløpig få tegn til at aksjemarkedet er redd for fremtidsutsiktene i IT-sektoren.

Jørgen Christiansen
3. des. 1998 - 16:27

Vi har tidligere kommentert at kursutviklingen i IT-aksjene denne høsten har vært mer preget av børsenes generelle utvikling enn av selskapsspesifikke faktorer. Det er også påpekt at de sterkeste selskapene med tradisjonelt god likviditet i aksjene har fått en solid reprising, mens en hel rekke selskap ligger igjen nokså nær den bunnen de traff i begynnelsen av oktober.

Så langt har ikke investorene vært veldig åpne for å lytte til vekst-casene igjen - risikoviljen har ganske enkelt vært begrenset. Med oljeprisens seige hånd over Oslo Børs tar det i beste fall tid før markedet kan sende IT-aksjene opp til de multiplene vi så i vinter og tidlig på våren. Oppsiden synes altså å være noe begrenset, så lenge stemningen i markedet generelt er som i dag.

Det interessante i den sammenhengen er at det ikke er fokusert på endringer i estimatene på fremtidige resultater fra IT-selskapene. Vel er NetCom og Providas estimater nedjustert, men det skyldes selskapsspesifikke forhold, ikke at noen tror at folk flest vil ringe mindre, eller at bankene vil utsette innkjøp av nye systemer.

Tom Adolfsen i Merkantildata har nå siden februar sagt at næringslivets investeringer i IT vil være tilnærmet uberørt av eventuelle nedgangskonjunkturer, mens ARKs Jan Erik Standahl - som riktignok er noe mer "olje-avhengig" har innrømmet at markedet generelt nok kan se en noe lavere vekst, men at det ikke vil bli noe problem for ARK.

NetCom på sin side hevder hårdnakket at både privatpersoner og "bedrifter" bruker telefonen like mye uansett hvordan verden eller ser ut.

Forøvrig har stort og smått av andre IT-selskap lagt seg på den samme linjen, og blir applaudert av enkelte analytikere som mener det eneste du ikke slipper unna her i livet er skatten, døden og it-investeringer.

Mon, det. Mener man virkelig at veksten blir like høy uansett? Uansett hvordan det går med shippingsektoren og oljesektoren? Uansett hvordan det påvirker verftene og verkstedene? Uansett hvordan det påvirker tjenesteytende næringer?

Det tror vi er det reneste sludder. Slike nyttekurver har nå i hvert fall ikke vi sett.

At enkelte næringer vil klare seg bedre enn andre, og at enkelte aktører vil klare seg bedre enn sine egne bransjer er helt sikkert. Men at veksten blir like høy som den ville vært uten oljekjøling på økonomien? Det er en alt for drøy påstand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.