IT-selskap raser mot miljøorganisasjon

Avikom mener miljøorganisasjonen Greenpeace har et grunt syn på grønn IT.

IT-selskap raser mot miljøorganisasjon

Daglig leder Hans Johan Tofteng i Avikom reagerer på flere utspill de siste ukene der Greenpeace har vist seg skeptiske til IT-bransjens vilje og potensial for å redusere utslipp av klimagasser.

Tidligere i sommer har miljøorganisasjonens leder Bente Haast uttalt at elektronikkbransjen har et avgrenset syn på problemet. Nylig kom IKT-Norge med rapporten «Vi kan, vi vil og vi skal – teknologiens rolle i håndteringen av klimaendringer». Da svarte Haast med å peke på at det produseres mer utstyr nå enn før.

- Greenpeace er i ferd med å gjøre diskusjonen rundt grønn IT om til en grunn debatt om utstyr. Da blir de store miljøgevinstene glemt, mener en av Norges fremste spesialister på bredbåndsmøter, Hans Johan Tofteng.

Gjennom satsingen fra selskapet Bredbåndsfylket Troms har fylket fått regionale fibernett. Prislappen for dette har vært på drøye 200 millioner kroner.

Gevinsten blir fra i sommer synlig som digitale møterom i tolv av tjue kommuner i Troms, blant andre distriktskommuner som Lenvik, Dyrøy og Kåfjord. Resultatet er at både politikere, kommunalt ansatte og lokale næringslivsledere kan bruke langt mindre tid på å reise.

– Et godt eksempel er statusmøtene vi har med leverandøren av det nye økonomisystemet i kommunen. De kjører vi på storskjerm, i stedet for at vi eller leverandørens konsulent må reise mellom Trondheim og Finnsnes, sier Jan-Eirik Nordahl i Lenvik kommune.

Reisen mellom Finnsnes og Trondheim starter med halvannen times hurtigbåt til Tromsø, før flyreisen til Trondheim via Bodø. Ventetiden inkludert blir den totale reisetiden minst seks og en halv time. Næringslivsledere og offentlig ansatte som finner en måte å unngå denne reisen, sparer samtidig miljøet for 324 kilo CO2-utslipp fra hurtigbåt og fly.

– Dette eksemplet viser at offentlig sektor og private bedrifter ikke først og fremst trenger raskere internett og større kapasitet på e-posten. Nå må vi fokusere på teknologien som gjør det mulig å jobbe på nye og lønnsomme måter. Digitale møterom er en slik måte, og de sparer miljøet for svært store utslipp. Jeg savner at Greenpeace sier noe de nye rutinene, og ikke bare snakker om utstyr, sier Hans Johan Tofteng i Avikom, som har bygd det digitale senteret på Finnsnes.

Tofteng synes Greenpeace må tenke over at de kan gjøre det så lite stuerent å skryte av god teknologi at eventuelle brukere ikke vet at det finnes gode alternativ til lange bilturer eller hyppige flyreiser..

Les mer om: