IT-selskaper får ikke lån

Abelia frykter flere kan lide samme skjebne som ESP.

IT-selskaper får ikke lån

Abelia frykter flere kan lide samme skjebne som ESP.

Teknologiselskapet ESP er blant de IT-selskaper som merker finanskrisen.

Selskapet har fått langtidskontrakter med statlige kunder som NSB og Avinor på inntil 182 millioner kroner. Likevel får ESP avslag på et prosjektlån på ti millioner kroner selv. Dette til tross for at Innovasjon Norge garanterer for halve lånebeløpet.

ESP Gruppen ble etablert i 1993 og er et teknologi- og innovasjonsselskap på systemintegrasjon innen konvergens av bredbånd, mobil, IT og kringkasting/media.

Konsernsjef Bjørn Bekkevold forteller til Dagens Næringsliv at han har vært hos alle forretnings- og sparebanker, men får avslag overalt. Begrunnelsen er alltid den samme; «vi gir ikke lån i disse dager» eller «vi gir kun lån til eksisterende kunder».

Abelia-sjef Paul Chaffey har tidligere uttalt til digi.no at det er nettopp denne ringevirkningen han frykter for sine medlemmer.

    Les også:

NHOs Abelia har rundt 700 medlemmer i IT-relaterte næringer, og mange av disse opplever nå likviditetskrise og får ikke kreditt hos bankene.

Dette kan godt være bedrifter som har god inntjening, men som ikke er i stand til å betale regningene sine etter hvert som de forfaller til betaling.

- De har kommet i en klemme. Hvis ikke likviditeten bedrer seg klarer de ikke å betale lønninger og må i verste fall gi opp, frykter Chaffey.

De fleste IT-bedrifter har ordre i flere måneder framover, men hvis stadig flere av kundene velger å avvente situasjonen og fryser IT-prosjekter, kan man utover vårparten og sommeren se flere konkurser, spår Chaffey.

ESP inngikk i 2007 kontrakt med Avinor om sikring av 40 av 46 flyplaser. Kontrakten har en verdi av 100 millioner kroner. I fjor fikk selskapet kontrakt med NSB om installering av trygghetskameraer i 237 tog. Denne kontrakten har en verdi av 82 millioner kroner.

For 2009 budsjetterer selskapet med en omsetning på 70 millioner kroner og et overskudd på 15 millioner kroner basert på signerte kontrakter, skriver Dagens Næringsliv.

Til toppen