IT-selskapet Itum satser på franchise

IT-selskapet Itum satser på franchise

Franchise-modellen er lite brukt innen IT. Norske Itum vil bruke den for å vokse raskt.

Itum er et norsk IT-selskap med cirka 100 ansatte fordelt rundt på kontorer i Oslo, Trondheim, Skien, Tønsberg, Østfold og Drammen. Selskapet lever av produktsalg og tjenesteleveranser. i år regner de med å ende på en omsetning rundt 160 millioner kroner.

Nå vil de ekspandere, og det så raskt som mulig. Derfor går de til det som for IKT-bransjen regnes som et uvanlig skritt: De satser på franchise.

– Gjennom vårt franchise-system skal vi raskt bli landsdekkende og en større aktør i det norske IT-markedet, sier Gunnar Aarhus, administrerende direktør i Itum.

Ambisjonene er det ikke noe å si på. Omsetningen skal mer enn dobles. 400 millioner kroner tror Aarhus skal være mulig omsetning i 2007 ved å inngå franchise-avtaler.

– I første omgang skal vi etablere kontorer i de store byene vi ikke har kontor i dag. Dette er Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Lillehammer og Hamar. I løpet av 2007 skal vi være minimum 15 kontorer totalt. I dag har vi 6, sier Aarhus.

Franchise er populært innen blant annet fastfood og varehandelen, men er ikke mye brukt av IKT-selskaper verken i Norge eller internasjonalt.

I en franchise-modell opererer man fortsatt som et eget selskap, men man inngår i en større sammenslutning. Franchise-takeren får blant annet tilgang på felles systemer, ferdige planer og en felles merkevare som gjerne markedsføres fra sentralt hold. Til gjengjeld inngår man en forpliktende avtale som regulerer mye av hvordan selskapet skal driftes, hvem man kjøper fra og lignende.

For mer informasjon, kan denne artikkelen hos Wikipedia være et godt startsted.

Til toppen