IT-sjefens knoting gjør vondt verre

Ibas erfarer at IT-sjefer som prøver å rekonstruere tapte data gjør vondt verre.

IT-sjefens knoting gjør vondt verre

Alle som på egenhånd prøver å rekonstruere tapte data risikerer å gjøre vondt verre, heter det i en pressemelding fra Ibas.

Ibas lever av å rekonstruere data fra ødelagte disker og andre typer datalager. De advarer PC-brukere og IT-sjefer fra å prøve seg på egen hånd når uhellet er ute.

Ibas forteller at i 30 prosent av fjorårets forespørsler om rekonstruksjon av tapte data, hadde brukere eller IT-avdelinger forsøkt å fremskaffe tapte data selv, uten å lykkes.

– Problemet er at disse forsøkene ofte gjør det umulig å fremskaffe dataene som er slettet, selv for oss som er eksperter på området. Da hjelper det lite at forsøkene er velmente.

Nyland viser til klare tall:

– Mens vi i gjennomsnitt løser over 8 av 10 tilfeller innen rekonstruksjon av tapte data, må våre eksperter melde pass i 4 av 10 tilfeller der folk selv har forsøkt å rekonstruere tapte data, sier Øyvind Nyland, avedlingsleder for datarekonstruksjon i Ibas.

Han legger til at fiklingen også fordyrer prosessen for å rekonstruere data, fordi ekspertene må bruke lenger tid.

Det er ikke noe særnorsk fenomen at ikke-eksperter selv prøver seg på rekonstruksjon når data er ødelagt.

I en Ontrack Data Recovery-undersøkelse blant 329 britiske IT-ansatte, sier en av tre at de selv ville forsøkt å gjenskape tapte data. Det reduserer altså sannsynligheten for å gjenskape de tapte dataene.

De litt flinke er de farligste
Ironisk nok bidrar generelt gode PC-kunnskaper til å gjøre rekonstruksjon av tapte data vanskeligere. Jevnt over har mange ansatte god, generell IT-kompetanse, og mange er vant til å hjelpe seg selv gjennom hjelpefunksjoner i ulike dataprogrammer, forteller Ibas. Derfor er det ikke unaturlig at mange forsøker å finne de slettede filene på egenhånd før de gir opp.

Nyland advarer at dette er svært uklokt.

– Rekonstruksjon av tapte data er et krevende spesialområde. Det klokeste man kan gjøre er å ikke selv gjøre desperate forsøk på å fremskaffe tapte data.

Han har disse råd ved tap av data:

  • Hold hodet kaldt, ikke få panikk
  • Slå av strømmen på maskinen
  • Unngå å starte maskinen på nytt
  • Ikke installer programvare på nytt
  • Dropp alle forsøk på å åpne harddisken eller reparere den selv
  • Rådspør eksperter

    Les også:

Les mer om: