– IT-slakken er forbi

Brukbar vekst på de fleste områdene i 2014, tror Gartner.

– IT-slakken er forbi
Gartner argumenterer for at bedrifter må investere i IT for å vokse. Det ser ut til at budskapet får større gjennomslag i 2014 enn i 2013. Bilde: Gartner Pictures

Analyseselskapet Gartner melder at slakken som IKT-bransjen har opplevd de siste årene nå ser ut til å være forbi.

Gartner bekrefter sin prognose fra januar: Det ligger fortsatt an til en vekst på 3,2 prosent til 3 771 milliarder dollar i global IKT-omsetning i 2014.

Visepresident Richard Gordon i Gartner sier bedrifter verden over er i ferd med å riste seg løs fra de siste års økonomiske bekymringer, og er igjen i ferd med å investere i IT for å få til vekst.

Når det gjelder forbrukermarkedet, mener Gordon at det går i retning av større volumsalg av ulike typer utstyr, men til lavere pris og enklere funksjonalitet enn i tidligere år.

Brukerutstyr – pc-er, mobiltelefoner, brett med mer – falt med 1,4 prosent i fjor, men ligger an til en vekts på 4,4 prosent i år, til 689 milliarder dollar. Etterspørselen etter de mest avanserte mobiltelefonene dabber av: I modne markeder velges flere midt-på-tre-modeller, mens enkle Android-basert telefoner vinner fram i vekstmarkeder.

På pc-markedet vil leverandørene være henvist til å konkurrere på pris. Trenden går i retning av at bærbare byttes i ultralette modeller, og at nettbrett utgjør et eget marked.

Innen utstyr for datasentraler ventes 2,3 prosent vekst til 143 milliarder dollar, mot 0,2 prosent fall i fjor. Området preges av trendene nettsky, virtualisering og mobilitet. Ellers framhever Gartner betydelig etterspørsel etter utstyr for trådløse nett.

Raskest vekst er innen bedriftsprogramvare: Her ventes 6,9 prosent vekst til 320 milliarder dollar, mot en vekstrate på 4,9 prosent i fjor. Gartner venter størst vekst innen kundehåndtering (CRM), databaseverktøy, dataintegrering og datakvalitet. Ifølge Gordon vil omsetningen innen databaseverktøy overstige omsetningen innen operativsystemer.

I fjor økte omsetningen av IT-tjenester med 1,8 prosent. Gartner tror på en akselerasjon til 4,6 prosent vekst, og en omsetning i 2014 på 964 milliarder dollar. Ifølge Gordon pågår en endring fra planlegging til gjennomføring av prosjekter. Utsiktene er gode for videre økt veksttakt.

Innen telekom er det små endringer, men også der går det fra et fall på 0,5 prosent til en økning på 1,3 prosent.

Les mer om: