JUSS OG SAMFUNN

IT-statsråden forberedt på storm

IT-minister Morten Meyer er forberedt på storm i sin kamp for å modernisere forvaltningen.

24. aug. 2004 - 07:46

– Jeg har vært politisk aktiv siden før 1980. Jeg har sett åtte eller ni regjeringer som har hatt modernisering av offentlig sektor høyt oppe på dagsordenen. Uten at jeg mener å være respektløs, så har de trolig bare lykkes i svært begrenset grad.

Slik åpnet moderniseringsminister Morten Andreas Meyer IT-konferansen mandag ettermiddag, hvor det meste som kunne krype og gå i norsk IT-bransje var samlet.

Hovedtemaet var hvordan offentlig sektor kan levere enklere og bedre IT-baserte tjenester til folk flest og næringslivet.

Allerede neste høst skal Morten Meyer ha på plass løsningen for «borger-signatur», eller offentlig e-signatur, som gjør det mulig å sende sikker informasjon mellom brukeren og den offentlige etaten eller kommunen.

Han vil på samme tidspunkt ha på plass en felles portal – norge.no – som samler alle relevante offentlige tjenester på nettet.

– Det er viktig at signaturløsningen og portalen faller på plass parallelt. Det å synliggjøre konkrete datofastsatte mål bidrar til økt sjanse for å levere, sier minister Meyer til digi.no.

Felles portal innebærer at all kontakt med det offentlige som gjelder barn, bolig, dødsfall, familie, innvandrere, helse, kultur, sosiale tjenester, skatter, avgifter, trafikk og kjøretøy skal kunne gjennomføres via Internett.

– Jeg vil lage en signaturstandard som ligger i bånn. Jeg vil ikke ha femti forskjellige løsninger, men èn felles inngang for offentlige tjenester, som er basert på brukerens behov, og ikke offentlig sektors behov, sier han til digi.no.

For å få til det er det viktig at han klarer å få alle de offentlige etatene til å løfte i fellesskap. For Meyer vil ikke tilføre mer penger, men mener i stedet at det offentlige bør ta i bruk IT som et virkemiddel for å spare kostnader.

– Det er viktig å skape en forståelse av at «silotenkingen» må bygges ned. Offentlig sektor må slutte å bruke teknologi til å bygge siloene høyere. I stedet bør de bruke teknologien til å ta ut gevinst, sier han til digi.

Han forteller samtidig at han snart skal møte lederne i de mest sentrale offentlige etatene til diskusjon om hvordan prosjektet kan gjennomføres.

På konferansen kom det frem at ministeren risikerer å møte betydelige motkrefter. Det kan være IT-sjefer i ulike etater, som ikke ønsker å innordne seg i felles løsninger, og som i stedet ønsker å styre IT-utviklingen selv.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var en av de som varslet at det kunne skje. Baksaas har selv vært gjennom en prosess hvor han arbeider med å samle 25 serverparker i en felles løsning i Telenor.

– Det var ikke alle som likte at vi gjorde det. Men effektivitetsgevinsten var betydelig, sa Telenor-sjefen på konferansen i mandag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.