IT-studenter lager radio på Intranett

Med fem kvadratmeter studio og en lyspære malt med rød neglelakk, sender IT-studenter ved Den Polytekniske Høgskolen intranettbaserte radiosendinger via skolens datanettverk.

Med fem kvadratmeter studio og en lyspære malt med rød neglelakk, sender IT-studenter ved Den Polytekniske Høgskolen intranettbaserte radiosendinger via skolens datanettverk.

Noen kreative ildsjeler ved ved DPH IT-høgskolen (Den Polytekniske Høgskolen) står bak Norges første intranettbaserte studentradio. Høytidelig åpning av studentradion MIPS ble nylig foretatt av rektor Bjørn Hanssen ved studiestedet i Bærum.

I 'Store Studio', en bitte-liten bås, er prøvesendingene alt i gang. Rommet er fem kvadratmeter stort og på utsiden henger en liten rød lampe, som skal markere at redaksjonen er på lufta.

- Vi hadde ikke rød lyspære og måtte derfor anskaffe oss rød neglelakk. Det ryker litt fra pæren det første kvarteret, humrer ingeniørstudenten Bjørn Helge Kopperud. Han er initiativtaker og ansvarlig redaktør for MIPS.

Forkortelsen MIPS står for million instructions per second, som er en prosessortype i dataspråket. En dag datastudenten surfet på Internett fant han programvaren som ville gjøre det mulig å sende radio via nettet. Snøballen begynte å rulle.

Radiosendingene skal i første omgang gå over det interne nettverket til DPH IT-høgskolen.

Foreløpig er det bare ansatte og studenter på studiestedet på Bekkestua i Bærum som får tilgang til sendingene, men skolen håper å nå de tre andre skolestedene Oslo, Bergen og Stavanger innen to måneder. Det foreligger også planer om sendinger over Internett, men dette krever en god del båndbredde. Skolen har derfor valgt å utsette disse sendingene inntil båndbredden blir utvidet.

Sendeplanen spikres i disse dager, og 'Topp 13', 'Bare mandag' og 'Oldies' er blant programmene som skal friste studenter og ansatte til å ta på seg hodetelefoner.

- Vi vil være på 'live' fra klokken 10 til 14 hver dag, eventuelt spille musikk fra klokken 08 til 16. 'Bare mandag' vil, som navnet tilsier, gå kun på mandager. I programmet 'Oldies' vil vi spille gamle, gode låter av for eksempel The Beatles. Vi vil også ha et program som vil kalles 'Gink'. Dette blir et lett underholdningsprogram, med mye musikk, opplyser Kopperud.

I programmet 'Svada' skal det legges vekt på humor og kommunikasjon med gjester. Stiller studentene opp på blind-date kan de få seg en bedre middag i kantinen. Dette mot at de forteller om sine eventuelle kjærlighetsopplevelser på lufta. Redaktøren har selvsagt sitt eget program; 'One Man Show, med en gjest per gang. Og sendingene vil gå i skoletiden.

- Når man er student ved DPH har man kanskje fire undervisningstimer per dag. Noen ganger har man fri fra forelesninger, og gjør øvinger på datalabben. Det er da studentene skal lytte til radiosendingene, forteller radioentusiast og redaktør Kopperud.

- Lytterne trenger riktig programvare på PC-en. Vi har forsikret oss om at alle DPHs maskiner har det. Videre trenger man hodetelefoner som plugges inn i maskinen.

Markedssjef ved DPH, Steffen Bang, er svært positiv til studentradioen. - Jeg synes selv det er kjempeartig, og har sørget for at både jeg og avdelingen vår har fått høyttalere til PC-en så vi kan få med oss sendingene. Studentene kan få kjøpt billige hodetelefoner de ganske enkelt plugger inn i PC-ene, sier han.

Til toppen