IT-studiene ble ikke fylt opp

Nesten halvparten av studentene som valgte IT-studier, takket nei til plassen de fikk.

IT-studiene ble ikke fylt opp

Nesten halvparten av studentene som valgte IT-studier, takket nei til plassen de fikk.

Til tross for at IT-bransjen kan lokke med gode lønninger, spennende oppdag og fleksible arbeidsformer, er informasjonstekologi langt fra førstevalget hos studenter som i dag skal velge studieretning.

Ifølge ferske tall fra Samordna opptak er utdanningsområdet Informasjonsteknologi det fjerde minst attraktive faget studenter rangerer som sitt førstevalg.

Mens det i år var 1,3 søknader per planlagte studieplass på informasjonsteknologi, var det 3,4 søknader per studieplass på jusstudiene. Det tilbys 1.230 studieplasser til juss, som altså 9.697 studenter må slåss om.

Til sammenligning tilbyr informasjonsteknologi 1.542 studieplasser, som skal fylles opp av 1.287 søkere.

Informasjonsrådgiver Henrik Christie Rødsæther i Samordna Opptak sier til digi.no at det helst bør være minst to søknader per studieplass, ettersom nesten halvparten erfaringsmessig likevel ikke går for det valget de har satt først.

I fjor møtte 1.284 opp til 1.411 studieplasser i informasjonsteknologi. Det betyr at 127 studieplasser ikke ble fylt opp.

Av 16 studieretninger, var det realfag som fikk lavest score med 0,96 søknader per planlagte studieplass, etterfulgt av landbruk, idrett og deretter informasjonsteknologi på fjerdeplass.

NTNU er derimot unntaket. Mer enn en av ti av alle som søkere høyere utdanning i Norge, har NTNU som førstevalg, og universitetet bekrefter tydelig vekst både innen teknologi og realfag.

Det fem-årige masterprogrammet i datateknikk alene har en økning på mer enn 43 prosent. Førstevalgssøkere fra 1,8 til 2,31 gir det høyeste primærsøkertall for datateknikk siden 2003.

Informatikk har vokst med 111 primærsøkere i 2005 til 160 i 2008.

Til toppen