RESULTATERFINANS

IT stupte med flokken

IT-aksjene fulgte villig med resten av markedet da totalindeksen stupte mandag. Ny svekkelse av krona og tiltakende rentefrykt får skylda for nedgangen.

Eirik Flaa
17. aug. 1998 - 18:53

Nok en gang var det makrøkonomiske trekk som styrte utviklingen for IT-aksjene. Svekkelse av krona mot ECU førte til ny renteøkning i den korte enden, og dermed bar det nedover for storparten av aksjene på Oslo Børs - inkludert IT selskapene. For totalindeksen endte dagen ned 2,8 prosent mens nedgang IT-indeksen var på 2,6 prosent til 1254,11 poeng.

NetCom leverte tall omtrent på linje med forventningene. Bekymringsfullt er det likevel at inntjeningen per kunde faller. På den annen side blir det sett på som positivt at kostnadene i forbindelse med markedsføring og provisjon er på vei ned.

- I forhold til de rådende konsensusestimatene for 1999 er aksjen fortsatt billig sammenliknet med tilsvarende utenlandske selskaper, sier en analytiker.

- Spørsmålet man kan stille seg er om estimatene er i friskeste laget, legger han til.

Kursutviklingen i NetCom ble ingen dramatisk historie verken i den ene eller andre retning. I løpet av dagen svekket aksjen seg med 0,9 prosent til 228 kroner.

Mer juling mandag ble det for Ask, som måtte notere seg en nedgang på 5,7 prosent til 33 kroner.

- Dette gir en PE på 11 kroner for 1998, sier analytikeren. Han synes dette er svært merkelig tatt i betraktning den sterke posisjonen selskapet fortsatt har i Europa.

- I Europa er det vanskeligere å få kollektivt prispress, ettersom markedene her er såpass forskjellige, legger han til.

Andre markedsaktører digi.no har vært i kontakt med uttrykker at det ikke er selskapet, men markedsutviklingen som bekymrer. Forutsetningene for å lykkes vil endres totalt dersom prosjektørmarkedet utvikler seg til å bli et volummarked. Ser man på trenden i USA, der stadig større andeler av salget går gjennom PC-kanalen, kan mye tyde på at dette er i ferd med å skje globalt. En slik omveltning skaper usikkerhet med hensyn til hvilke kriterier som skal legges til grunn for å kalkulere forventet inntjening. Usikkerheten slår ut i mer forsiktig prising av selskapet.

Sett fra et IT-ståsted var ikke dagen uten lyspunkter. Visma, som leverte elendige tall forrige uke, fikk et løft mandag og endte opp 5,7 prosent til 3,91 kroner. Oppgang ble det også for Agresso og TTI som la på seg 2,9 prosent.

Børstaper ble Merkantildata som falt med 7,4 prosent til 87,50 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.