RESULTATERFINANS

IT taper kampen om kapitalen

Færre venture-investeringer i Europa, og IT-selskapene er blant de største taperne.

Kapitalmarkedet for venture-bedrifter i Europa fortsetter å være begredelig, viser fersk statistikk fra analyseselskapet Dow Jones VentureSource.

Oppstartsbedrifter med venturefond på eiersiden hentet til sammen inn 2,2 milliarder euro, eller 16,8 milliarder norske kroner, fordelt på 447 transaksjoner i perioden.

Dette er en nedgang på 28 prosent målt i antall transaksjoner, mens kapitalen som ble investert var omtrent som samme periode i 2010. Trenden er dermed klar: færre, men større transaksjoner.

Tallene korresponderer godt med et europeisk kapitalmarked som hele første halvår har slitt med alvorlige økonomiske problemer i Hellas og flere andre europeiske land.

Nett vinner

Nettselskap som henvender seg til forbrukere er den sektoren som gjør det best, slår analyseselskapet fast.

I denne sektoren har investeringene økt med 150 prosent fra første del av fjoråret til årets første seks måneder.

Enorme verdsettelser på flere amerikanske sosiale medier og fremveksten av stadig flere digitale tjenester forbrukerne vil betale for har bidratt til veksten, og dette har investorene som går inn i tidlig-faseselskap merket seg.

Den store taperen

IT-sektoren står som den store taperen med det laveste noterte antall transaksjoner siden Dow Jones VentureSource startet sin oversikt over markedet. I første halvår i år ble det gjennomført 122 transaksjoner, en nedgang på 35 prosent fra samme periode i fjor.

Målt i hvor mye penger som ble kanalisert til disse selskapene er fallet enda tydeligere. Første halvår endte det på 384 millioner euro, rett under tre milliarder norske kroner. Dette representerer en nedgang på 40 prosent fra samme periode i fjor. Av det totale beløp som ble investert i IT-selskaper i årets første seks måneder ble 69 prosent kanalisert til programvareselskap.

Tungt økonomisk klima

Investeringer i oppstartsselskaper er en risikabel affære, og problemene i Hellas og en rekke andre land har gjort investorer alt annet enn glad i økt risiko.

– Bekymringer rundt Europas trege og ujevne økonomiske vekst er nøkkelårsaken til forsiktigheten fra venture-kapital investorer. I en slik febrilsk atmosfære så vil disse investorene se etter færre, mindre risikable investeringer i selskap som er mer modne. Da blir det mindre igjen til nye satsninger, sier analysesjef Anthony Sheldon i Dow Jones VentureSource i en kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.