IT-toppsjef på flukt fra opsjonssjuks

Tidligere Comverse-sjef Kobi Alexander har tjent flere hundre millioner kroner på feildateringer av opsjonsavtaler.

Det har etterhvert blitt kjent at en rekke amerikanske selskaper har drevet systematisk tilbakedateringer av opsjoner for å gjøre de mer lukrative. Dette konkluderte nordmannen Erik Lie allerede for to år siden i en forskningsartikkel.

En opsjon gir innehaveren rett til å kjøpe en aksje til fastsatt kurs, og verdien av opsjonen fastsettes utfra fra forskjellen mellom aksjekursen og den avtalte kjøpskursen.

Blant dem som har trikset i stor stil er tidligere Comverse-sjef Kobi Alexander som amerikansk politi nå frykter har forlatt USA for å slippe straffeforfølgelse, skriver Dagens Næringsliv.

Alexander og to andre tidligere sjefer skal ha manipulert opsjonskontrakter og på urett vis håvet inn flere hundre millioner kroner i gevinst.

Ifølge Wall Street Journal skal Alexander i årene 1995 og 2005 ha tjent 135 dollar som tilsvarer 850 millioner kroner på å utøve opsjoner.

Erik Lies forskningsartikkel har derfor fått fornyet interesse, og hans materiale er nå sendt til amerikanske børsmyndigheter som har begynt å granske saken.

Foreløpig er det rapportert at minst 80 selskaper nå granskes for triksing med utstedelsesdatoen for opsjoner til ledere.

Til toppen