IT-utdannede uten sosiale ferdigheter

Manglende sosiale ferdigheter er årsaken til at nyutdannede ikke får jobb i IT-bransjen, mener eksperter.

Manglende sosiale ferdigheter er årsaken til at nyutdannede ikke får jobb i IT-bransjen, mener eksperter.

IT-bransjen skriker etter erfarne konsulenter som kan håndtere kunder og gi fakturerbare timer. Det er spesielt kompetanse på SAP, Java, .Net og SOA (åpen arkitektur) som etterspørres.

Samtidig sliter nyutdannede med å få jobb, og det er fortsatt nesten 2.000 fristilte IT-folk i Aetats database.

Nå sier Olaf Bergesen i Orion Search International til Finansavisen at mangel på sosiale egenskaper er årsaken til at mange unge IT-utdannede har problemer med å få jobb.

Han mener de sosiale ferdighetene er like viktige som de faglige ferdighetene, og slappe håndtrykk, vikende blikk og enstavelsessvar gir ikke IT-utdannede jobb.

– IT-faget er usosialt i seg selv, og man kan bli faglig sett veldig god uten å snakke med noen. Det er et stort problem, sier Bergesen til Finansavisen.

Per Morten Hoff i IKT-Norge har sett det samme, og mener at utdanningsinstitusjonene må passe på å utvikle de sosiale evnene til studentene, for eksempel gjennom krav om foredrag.

Men rektor ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole, Bjørn Hanssen, tilbakeviser at studentene ved skolen mangler sosiale egenskaper.

– Våre studenter skiller seg ikke ut fra andre, samtidig jobber de mye i grupper og prosjekter, og de blir trent på å presentere for andre studenter, sensorer og oppdragsgivere, sier han.

Til toppen