TELE-KOMMUNIKASJON

Italia selger WiMax-lisenser billig

Italia regner ikke med å tjene stort på å selge WiMax-lisenser til landets operatører.

Telemyndighetene i Italia har kunngjort at de vil begynne å selge lisenser for WiMax-frekvenser innen juni 2007. WiMax er en teknologi for høyhastighets digitalt samband, som kan brukes både som stamnett for IP, og for å levere tjenester direkte til klienter.

Operatørene Tiscali og Fastweb, som begge har testet teknologien i pilotprosjekter, sier de vil kjøpe lisenser. Analytikere i Banca Akros sier til Reuters at også Telecom Italia vil være interessert.

Selskapet 3 Italia sier de ikke er interessert i WiMax dersom teknologien i praksis ikke blir annet enn et alternativ til ADSL. De mener en videreutvikling av 3G-teknologien UMTS da vil gi dem bedre muligheter.

Lisenssalget av WiMax vil få helt andre dimensjoner enn auksjonene av 3G-lisenser som nesten tok knekken på Europas teleoperatører på slutten av 1990-tallet.

Mens den italienske staten tjente mange milliarder euro på 3G-lisenser, antar analytikerne at WiMax-frekvensene vil innbringe et sted mellom 100 og 200 millioner euro.

De italienske telemyndighetene har bestemt at WiMax skal overføres i frekvensspekteret mellom 3,4 GHz til 3,6 GHz, et bånd som tidligere var forbeholdt det militære.

Innen februar vil det være klart hvorvidt det skal være en auksjon, hvorvidt lisensene skal gis på nasjonalt eller regionalt basis, og hvor lenge lisensene skal gjelde.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.