Italiener lar seg gjerne selge

Konsernsjef i Olivetti, Roberto Colaninno, er nå villig til å selge selskapets dominerende aksjepost i Telecom Italia til den riktige kandidaten to år etter at han selv raidet teleselskapet.

Colaninno er ingen hvem-som-helst innenfor europeisk telebransje. Fra å lede en produsent av skrivemaskiner på konkursens rand for fire år siden, har han ikke bare ført Olivetti ut av uføret og inn i det raskt ekspanderende telemarkedet. Han regisserte i 1999 Europas største fiendtlige teleoppkjøp da Olivetti svelget unna det fem ganger så store Telecom Italia for 33 milliarder dollar etter flere måneders intens kamp.

Roberto Colaninno, som både er styreleder i Olivetti og Telecom Italia, sa ifølge Bloomberg at selskapet vil vurdere alle tilbud med utgangspunkt i aksjeeiernes interesse. Selskapet er dessuten villig til å miste aksjemajoriteten i Telecom Italia. Olivetti vil konvertere ikke-stemmeberettigede aksjer som gir større utbytte til vanlige aksjer med stemmerett. Dette vil redusere Olivettis aksjepost i Telecom Italia fra 55 prosent til 40 prosent.

Siden oppkjøpet har Telecom Italia holdt seg unna de store sprellene inkludert dyre oppkjøp av europeiske UMTS-lisenser.

Dette gjør at teleselskapet er bedre posisjonert enn sine større konkurrenter i Europa. Selskapet eier 10 prosent av aksjene i det franske mobilselskapet Bouygues Telecom, men har ut over det ikke involvert seg i de største europeiske markedene. Telecom Italia er via sitt 60 prosent eierskap i Telecom Italia Mobile selv Europas største mobiloperatør, mens Italia er verdens nest største GSM-marked bare forbigått av Kina.

Til toppen