Itanium 2 får bærbar teknologi

Teknologi fra selskapets prosessorer for bærbare PC-er er blant nyhetene i neste generasjons Itanium 2-brikker fra Intel.

Teknologi fra selskapets prosessorer for bærbare PC-er er blant nyhetene i neste generasjons Itanium 2-brikker fra Intel.

Intel har lettet litt på sløret om to av selskapets kommende Itanium-prosessorer overfor News.com. Strømsparing, høyere ytelse og lavere pris er stikkord.

Montecito, kodenavnet på en Itanium 2-versjon som skal komme på markedet i 2005, vil ta ta i bruk Intels SpeedStep-teknologi, som til nå bare er blitt brukt i bærbare maskiner. Teknologien setter ned klokkehastigheten til prosessoren i perioder hvor arbeidsmengden er lav. Dette gjøres for å redusere strømforbruket og varmeutviklingen.

Ifølge News.com vil brikkene også ta i bruk en utfyllende teknologi, Foxton, som skal øke hastigheten til systemet under perioder hvor behovet for ytelse er stort.

Jason Waxman, direktør i Intels Enterprise Multiprocessor Platforms-gruppe, sier til News.com at Montecito vil forbruke omtrent 20 prosent mindre strøm enn dagens Itanium 2-brikker.

Systembusshastigheten vil økes fra dagens 400 MHz til 667 MHz, mens selve prosessoren vil kunne kjøres med en hastighet på omkring 2 GHz. Dagens Itanium-brikker kjøres med en hastighet på inntil 1,5 GHz.

Ifølge Waxmann vil store Montecito-baserte maskiner også kunne inneholde flere busser, noe som skal bedre flyten av data gjennom systemet.

Montecito vil også støtte flertrådkjøring (multithreading). Teknologien, som allerede er i bruk i blant annet Xeon-prosessorene, gjør det mulig for brikken å kjøre fire applikasjoner på en gang - to i hver av de to kjernene. Dagens Itanium-brikker kan bare kjøre én tråd om gangen. Ifølge Waxman skal flertrådkjøringen gi brikkene en ytelsesøkning på mellom 10 og 20 prosent.

    Les også:

Montecito vil også inkludere Pellston-teknologien, en løsning som vil gjøre det mulig å bruke prosessorer hvor deler av hurtigminnet er ødelagt. I dag prosessorer med defekte områder i hurtigminnet erstattes med nye brikker for å hindre stadige feil.

Går man enda to år lenger fram i tid, til 2007, vil Intel lansere Itanium-prosessorer som i dag er kjent under kodenavnet Tukwila. Tukwila vil være tilsvarende utstyrt som Montecito, men vil være utstyrt med mellom fire og seksten prosessorkjerner.

De kommende Itanium-prosessorene vil også ta i bruk Silverdale-teknologien, som skal være med på å øke ytelsen til virtualiseringsprogramvare fra blant annet VMware og Microsoft (Virtual Server). Disse lar en datamaskin kjøre flere operativsystemer i ulike partisjoner. En senere utgave som støtter mer avansert partisjoneringsteknologi vil tas i bruk av Tukwila.

På lang kortere sikt, trolig denne høsten, vil Intel lansere Itanium 2-brikker med 9 MB hurtigminne og en klokkehastighet på nærmere 1,7 GHz. Samtidig er Intel i ferd med å redusere kostnadene forbundet med innkjøp av Itanium-baserte servere. Selskapet har tidligere lovet at de rimeligste utgavene av Itanium etter hvert vil kunne konkurrere på pris med selskapets egne Xeon-brikker.

Ifølge Waxman vil en server med to Itanium 2-prosessorer, som i 2002 kunne koste 18.000 dollar, i dag kunne kjøpes for omkring 8000 dollar, samtidig som de rimeligste Itanium 2-systemene i dag kan koste omtrent 2100 dollar.

Til toppen