BEDRIFTSTEKNOLOGI

Itanium 2 lanseres 14. juli

Om noen uker lanserer Intel sin Itanum 2, den andre 64-bits prosessoren. Her er detaljene:

13. juni 2002 - 09:54

Med 64-bits prosessorer kan man arbeide med svært store datamengder og tyngre oppgaver. 29. mai i fjor lanserte Intel - etter flere års forsinkelser - Itanium, sin første 64-bits prosessor. Delvis på grunn av forsinkelsene har det så å si ikke blitt solgt noen Itanium-maskiner. Mye av årsaken er også at det tar tid før programvareleverandørene får skrevet og testet 64-bits operativsystem og programvare.

Les også:

Ifølge nyhetstjenesten Cnet vil Intel lansere Itanium 14. juli.


Itanium 2 har levd under kodenavnet McKinley. I praksis er det nå startskuddet går, den første brikken ble en test og demonstrasjonsmodell - det er trolig solgt under 10.000 Itanium-maskiner så langt.

Etter hvert som det nærmer seg lanseringen, forteller Intel stadig mer. Brikken er nå krympet 10 prosent til 421kvadratmillimeter, noe som reduserer produksjonskostnadene. Den vil i første versjon gi en fart på 1 GHz, noe som synes lite imponerende sammenlignet med dagens toppmodell av Pentium som ruller på 2,54 GHz. Men ytelsen blir doblet i forhold til den første Itanium-brikken.

Med 221 millioner transistorer, har brikken en 32 KB level 1 cache, en 256 level 2 cache og en 3 MB level 3 cache.

Intel trenger all ytelsen man kan skaffe. I tillegg til at IBM og Sun har tilbudt 64-bits prosessorer i flere år, ligger også AMD i løypa med en brikke.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.