Itanium 3 er i test-fasen

Tredje generasjon av Intels 64 biters Itanium-prosessor testes i disse dager, og vil være produksjonsklar neste år.

Opplysningen ble gitt av Intels president Paul Otellini på en konferanse organisert av Securities Industry Association. Otellini sa at prøveeksemplarer av Itanium 3, også kjent under kodenavnet "Madison" har vært kjørt med flere operativsystemer.

Itanium betegner Intels arkitektur for 64 biters mikroprosessor. Den første generasjonen har vært i salg et års tid, men har ikke hatt særlig gjennomslag i markedet, noe Intel forklarer heller ikke har vært meningen. Itanium 1 har vært en prøveplattform der maskinvare- og programvareleverandører har sjekket at varene deres faktisk fungerer på denne prosessorarkitekturen. Itanium krever spesielt innrettet programvare, og kan ikke kjøre 32 biters applikasjoner effektivt, i motsetning til AMDs 64 biters arkitektur.

Itanium 2 er kunngjort, og skal ifølge planen komme på markedet i løpet av juli. Intel lover betraktelig bedre ytelse med Itanium 2 enn Itanium 1, som ikke være særlig bedre enn Xeon.

Les også

Itanium 3 lover ytterligere forbedringer, først og fremst ved at 130 nanometers prosessen åpner for høyere klokkefrekvenser og større nivå tre cache - 3 til 6 MB mot 1,5 til 3 MB - enn 180 nanometers prosessen som brukes til å framstille Itanium 2.

Amerikansk presse har avslørt at Intel har et internt prosjekt kjent som Yamhill, for å framstille en prosessor som i likhet med AMDs kommende Opteron, vil kunne kjøre 64 biters programvare like effektivt som 32 biters.

Les også

Ifølge ZDNet sa Otellini at Intel ikke har planer om en slik prosessor. Han sa imidlertid også at Intel har lagt inn de nødvendige patentsøknadene for å kunne bygge den.

Til toppen