Itanium 3 vil starte på 1,5 GHz

Intels neste generasjon 64-bits serverprosessorer arbeider med 50 prosent høyere klokkehastighet enn dagens Itanium-utgaver.

Den nye brikken til Intel, som har kodenavnet Madison, vil ifølge News.com arbeide med en klokkehastighet på 1,5 GHz. Itanium-prosessorene kan behandle langt flere instruksjoner per klokkesyklus enn for eksempel Pentium 4-prosessorene.

Brikken tilsvarer dagens Itanium 2-prosessor (McKinley), men vil være laget med en mer finmasket produksjonsprosess. I tillegg vil den ha opptil dobbelt så stort hurtigbuffer, det vil si maksimalt 6 MB.

Ifølge Intel skal Madison-kjernen være på 374 kvadratmillimeter, ha et effektforbruk på 130 watt og inneholde 410 millioner transistorer.

Når brikken kommer på markedet, trolig sommeren 2003, ventes prisen å bli omkring 4225 dollar.

Både Madison og etterfølgeren Montecito vil kunne settes rett inn i servere som i dag benytter Itanium 2. Dette gjør det enklere for serverprodusenter å lage servere som ikke blir utdaterte i løpet av kort tid.

Mens Madison vil bli laget med en 130 nanometers prosess, ventes Montecito å bli laget med en 90 nanometers prosess når den kommer på markedet, trolig i 2004. En mer finmasket prosess gjør at logikken i brikkene tar mindre plass, noe som både senker prisen og gir plass til ny funksjonalitet, for eksempel enda større hurtigbuffer.

Til toppen