Itanium begynner på 800 MHz

Intels første 64-bits prosessor vil ha en klokkehastighet tilsvarende dagens Pentium III når den lanseres til sommeren.

Intels første 64-bits prosessor vil ha en klokkehastighet tilsvarende dagens Pentium III når den lanseres til sommeren.

Intel ser ut til å ha lyttet til IA-64-partneren Hewlett-Packard. Opprinnelig hadde Intel planlagt at den første Itanium-utgaven skulle ha en klokkehastighet på 600 MHz, men ifølge The Register har Hewlett-Packard i en periode forsøkt å overbevise Intel om at 800 MHz er den laveste hastigheten de burde satse på, skal de ha noen sjanse i det kommende 64-bits markedet.

Nå har Intel bekreftet at 800 MHz blir hastigheten på den første utgaven av Itanium. Men det er stadig usikkert om Itanium vil bygge på prosessorarkitekturen som inntil nylig var kjent som Merced, eller om Intel rett og slett vil hoppe over Merced og satse på McKinley-arkitekturen i stedet.

Det som derimot er klart er at prosessoren vil bestå av 25 millioner transistorer og ha tre nivåer med hurtigminne - det tredje montert på et datterkort innebygget i selve prosessormodulen.

Systembussen i front, det vil si mot systemminnet og I/O-kontrollerne, vil ha en busshastighet på 266 MHz. Andre egenskaper ved Itanium som nylig er blitt offentliggjort er støtte for opptil 512 Itanium-prosessorer i ett system, samt en ytelse på 6,4 GFLOPS (milliarder flyttallsoperasjoner per sekund).

Til toppen