Itanium enda mer på sidelinjen

Itanium er et ikke-tema på Intels utviklerkonferanse. Xeon ser ut til å representere framtiden.

Itanium er et ikke-tema på Intels utviklerkonferanse. Xeon ser ut til å representere framtiden.

Ifølge en rapport fra Pacific Crest Securities er AMD for alvor i gang med å spise seg inn på servermarkedet. Fra første til andre kvartal i år falt serverprosessorsalget til Intel med 6 prosent, mens AMD økte med 89 prosent.

Senioranalytiker Michael McConnell i Pacific Crest sier til EE Times at Intel Xeon er teknologisk på etterskudd i forhold til AMD Opteron. Behovet for å ta igjen AMDs forsprang har tvunget Intel til å omdisponere 200 utviklere fra Itanium til Xeon.

Denne omdisponeringen skal sørge for å sette fart i utviklingen av nye Xeon-prosessorer.

Da han åpnet Intels utviklerkonferanse i San Francisco i går, presentert toppsjef Paul Otellini en rekke prosessornyheter, også innen Xeon-familien. Det vakte oppsikt at han ikke nevnte Itanium-satsingen overhodet.

    Les også:

Otellini nevnte heller ikke et prosjekt som McConnell mener står helt sentralt, og som han tror vil munne ut i en 64-biters Xeon med integrert minnekontroller i løpet av andre kvartal 2007.

AMD integrerte en minnekontroller i sin 64 biters serverprosessor Opteron helt fra starten. Denne egenskapen er en vesentlig forklaring på at Opteron tilbyr bedre ytelse per pris enn Xeon.

Intels omdisponering av Itanium-utviklerne og Otellinis nedtoning av denne prosessorfamilien gjenspeiler utviklingen i markedet, der Itanium selger skuffende lite. Opprioriteringen av Xeon tyder på at Intel ikke er spesielt opptatt av å tviholde på en prosessorstrategi i motbakke.

Til toppen