Itanium-maskiner 15 prosent dyrere enn Xeon

Foreløpige oversikter tyder på at Itanium-maskiner vil ligge i et prisleie rundt 15 prosent over Xeon - men godt under tilsvarende RISC-baserte systemer.

Kjøper du Itanium-prosessorer en masse fra Intel, starter den offisielle prislisten på 1177 dollar per enhet - 733 MHz med 2 MB nivå tre cache - og går helt til 4227 dollar - 800 MHz med 4 MB nivå tre cache. Dette intervallet overlapper de offisielle prisene for Intels 32 biters prosessorer.

Offisielle priser er ikke klare for de kommende Itanium-baserte serverne og arbeidsstasjonene.

Uformelt får digitoday.no vite at en én-prosessors server vil ha en inngangspris på mellom 30.000 dollar og 40.000 dollar, avhengig av klokkefrekvens og størrelsen på nivå tre cache.

Skal du utvide en 733 MHz maskin med en ekstra prosessor, blir prisen i underkant av 4000 dollar. Prisen på en slik utvidelse stiger til mer enn det dobbelte, rundt 9000 dollar, hvis du trenger en ekstra 800 MHz prosessor med 4 MB nivå tre cache.

Antakelig gjenspeiler dette et prisnivå rundt femten prosent over maskiner med tilsvarende IA32-prosessorer (Xeon). Etter det digitoday.no erfarer, er det større avstand nedover fra Itanium til Xeon, enn oppover fra Itanium til de Unix-drevne RISC-maskinene som Itanium-systemene er ment å konkurrere mot.

Hvis man ser bort fra Microsoft, er applikasjonstilbudet forholdsvis bredt, siden Itanium-maskiner kan velge mellom fire varianter av Linux i tillegg til de utbredte HP-UX (fra Hewlett-Packard) og AIX (fra IBM). Oracle Corp er blant dem som er så å si klare for Itanium - på flere plattformer.

Ifølge Hewlett-Packard - Intels partner i utviklingen av Itanium - vil alt som kjører på HP-UX 11i fungere under det samme systemet på de nye Itanium-maskinene.

En rekompilering anbefales for å få ytelsen opp i samsvar med prosessorens egenskaper, men er ikke påkrevet av hensyn til funksjonalitet, heter det.

Til toppen