BEDRIFTSTEKNOLOGI

Itj redd ferr å kjøp aksja, nei

Den første oversikten over Telenors private aksjonærer viser at Telenor-aksjen har appellert til et bredt lag av befolkningen. I Vest-Agder investerte de mest, og finnmarkinger og sør-trøndere er bedre representert i Telenor enn i børsnoterte selskaper generelt.

Therese Werenskiold
27. des. 2000 - 13:39

Av de omlag 53.000 som tegnet seg for aksjer i det landsomfattende salget var hele 30.000 nye i aksjemarkedet, viser tall fra Verdipapirsentralen (VPS).

Aksjonæroversikten viser at Telenor er det selskapet på Oslo Børs med flest private aksjonærer (aksjeeiere registrert på personnummer i VPS). Av de omlag 53.000 som kjøpte aksjer i Telenor var det i underkant av 52.000 privatpersoner bosatt i Norge, de resterende er norske og utenlandske institusjonelle investorer og foretak.

Etter Telenors første uke på børs satt hver private aksjonær i gjennomsnitt på aksjer for rundt 20.000 kroner. Høyest gjennomsnittlig investering hadde aksjonærene i Vest-Agder, med et snitt på drøye 30.000 kroner.

Den største andelen (rundt 17 prosent) av de private aksjonærene er bosatt i Oslo. Deretter følger Akershus med noe over 14 prosent av aksjonærene.

Aksjonærfordelingen følger i store trekk den fordelingen man ser for private aksjonærer i børsnoterte selskaper. Men noen unntak er det: I Telenor utgjør aksjonærer bosatt i Troms dobbelt så mange som i børsnoterte selskaper generelt. Også finnmarkingene og sør-trønderne er bedre representert i Telenor enn i børsnoterte selskaper generelt, heter det i en pressemelding.

Telenor-aksjen har også introdusert nye grupper til aksjemarkedet. Hele 30.000 av Telenors aksjonærer er nye i aksjemarkedet. Dette ser man både av økningen i fylker hvor aksjeeierskap tidligere har vært lavt og av andelen unge eiere i Telenor.

Fire prosent av Telenors private aksjonærer er under 18 år, og dette er mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet på børsen forøvrig, og en tydelig trend i alle fylker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.