iToaster - billig PC uten Windows

Microworkz.com tilbyr noe rart fra 15. juli: En 200 dollars PC uten Windows. Maskinen virker straks du slår den på og gir deg Internett med ett tastetrykk.

Microworkz.com tilbyr noe rart fra 15. juli: En 200 dollars PC uten Windows. Maskinen virker straks du slår den på og gir deg Internett med ett tastetrykk.

Det er ikke bare Windows som mangler. Maskinen er blottet for programvare fra Microsoft. Den drives av operativsystemet BeOS og skal buntes med merkeløs tekstbehandler, regneark, nettleser, grafikkprogram og bildebehandler. Det eneste man vet om regnearket og tekstbehandleren, er at de kan lagre filer i Microsoft-formater.

Produsenten opplyser at maskinen skal drives av en Pentium-prosessor fra Intel, i motsetning til selskapets første model fra mars i år som hadde Windows og var drevet av en Cyrix-prosessor. Disken er på 2,1 GB. Prisen på 199,95 dollar inkluderer tastatur og mus i tillegg til selve boksen på 35 cm ganger 30 ganger 10. Skjermen kommer i tillegg. Boksen har tre typer datautganger: serie, parallell og USB. Inne i boksen er det et V90 (56K) modem.

I en artikkel hos MSNBC står detaljer som ikke nevnes på produsentens nettsted. Det skal være to USB-utganger og 32 MB minne. Typiske skrivere skal være blekkskrivere fra HP eller Epson. Skjermen kan ha en oppløsning på 800 ganger 600 punkter i 16 millioner farger. Har du ikke dataskjerm kan du kople boksen til fjernsynet.

Straks du slår på maskinen, lyser skjermen mot deg med 15 ikoner fordelt på tre rader. Noen ikoner er til de installerte standardprogrammene, andre til forhåndsinnstilte nettsteder. Det er ikke meningen å endre på noe.

Et begrenset opplag på 10.000 enheter gjøres tilgjengelig for amerikanere fra 15. juli på leverandørens nettsted og per telefon. Etter hvert som tilbakemeldingene kommer vil en endelig modell klargjøres, og leveres butikkene i god tid før julesesongen. Det er foreløpig ikke snakk om å levere maskinen på andre språk enn engelsk.

Tilleggsutstyr omfatter ethernett-kort, drev for DVD og CD, digitale kameraer, skannere, skrivere osv. En spesialmodell for barn har innebygget sperrer mot uvennlige nettsteder. Denne modellen tilbyr foreldre en egen tjeneste der man kan gå inn på et spesielt nettsted og få oversikt over hvilke nettstedene ungene har besøkt.

Til toppen