BEDRIFTSTEKNOLOGI

ITU skal tenke mer næringsliv

Den nye ITU-sjefen varsler nå at organisasjonen skal bli mer effektiv og at industrien skal få mer og si på organisasjonens politikk. Han lover også raskere standardiseringsprosesser og en mer høyprofilert organisasjon.

Frode Eriksen
10. nov. 1998 - 08:42

Den internasjonale telekomunionen (ITU) har, som et av få FN-organer, klart å samle alle verdens nasjoner, ikke minst som følge av standardiseringsarbeidet og organisasjonens politiske holdninger til kommunikasjon som middel for utvikling og vekst.

Mye av æren for ITUs posisjon har organisasjonens eks-sjef, finske Pekka Tarjanne, som på organisasjonens kongress i Minneapolis, USA, overlot ledervervet til japanske Yoshio Utsumi.

Utsumi gikk til valg på et reformprogram der han blant annet ønsker å gi industrien større innflytelse over ITUs politikk og på organisasjonens prosesser, hvorav den viktigste i dag er innenfor standardiseringsarbeidet. Han har så langt vært sparsommelig i sine uttalelser om sin nye jobb, men har i det minste avslørt at han mener at ITU ikke har klart å tilfredsstille private interesser.

- Dette har skapt grobunn for private forum som på en mye bedre måte representerer industrien, sier Utsumi til Communications Week International, der han videre mener at organisasjonen må bli flinkere slik at en unngår slike alternative organer.

Han har uttalt fem hovedsatsingsområder for organisasjonen:

  • få næringslivet med i beslutningsprosessene,
  • arbeide for utvikling innen telekom,
  • gjøre ITU mer effektiv,
  • koordinere politikken knyttet til nye tjenester, og
  • styrke ITU sin profil utad.

Det første han har gått løs på er ITUs egen organisasjon der han har foreslått å redusere antall faste valgte medlemmer i administrasjonen.

Selv om ITU har gjort den jobben organisasjonen har fått, er ITU fremdeles forbundet med den sedvanlige treghet en nærmest forventer av en internasjonal organisasjon av dette formatet, der alle syn skal fram og diskuteres før vedtakene fattes. Bare på kongressen som ble avsluttet mandag var det 147 medlemsstater representert.

ITU får en stadig viktigere rolle i verden ved å være det eneste virkelig samlende organet, ikke minst i standardarbeidet for telekomindustriens tre tyngdepunkter: USA, Asia og Europa, .

Derfor går den nye ITU-sjefen til en rolle som er blant de viktigste innen telekom-verdenen. Ikke bare som en som sørger for at infrastruktur på den ene eller andre måten blir bygd ut i større tempo der det mangler i dag, men også som en som setter til side de antikverte holdningene som ITU måtte ha.

Målet for ITU må være å skaffe verden standarder og en internasjonal telepolitikk. Akkurat nå venter vi på hvordan Yoshio Utsumi har tenkt å gripe den saken an.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.