ITU vil regulere IP-telefoni

1000 eksperter samles av Den internasjonale teleunionen ITU i Genève for å diskutere en regulering av telefoni over IP-nettverk.

1000 eksperter samles av Den internasjonale teleunionen ITU i Genève for å diskutere en regulering av telefoni over IP-nettverk.

Samlingen er døpt World Telecommunication Policy Forum on Internet Protocol (IP) Telephony, og åpner i International Telecommunications Unions hjemby Genève tirsdag. Hensikten er å komme fram til en rekke felles synspunkter, ikke en formell internasjonal traktat.

Flere land, blant dem Israel, India, Nigeria og Tyrkia, forbyr i dag telefoni over IP-nettverk. Men teknologien for å gjøre det er i ferd med å bli så pålitelig at det er store besparelser å hente ved å kutte ut kretssvitsjing, særlig i stamnett.

ITU peker på at trafikk av telefoni og faks over IP vokser eksponentielt, mens tradisjonelt svitsjet trafikk vokser stadig mindre. I 2000 ble fire milliarder minutter med telefoni og faks befordret over IP. Det svarer til tre prosent av den samlede internasjonale taletrafikken.

Problemet med IP-telefoni er at det ikke passer inn i operatørenes prisstruktur, og truer følgelig hevdvunne forretningsmodeller. Derfor vil tradisjonelle teleoperatører tendere til å presse myndighetene for å få begrenset konkurrenters adgang til å tilby IP-telefoni.

ITU forteller at Kina opprinnelig forbød IP-telefoni, men falt deretter på motsatt ytterlighet. I USA er IP-telefoni ikke underlagt lovverket som regulerer tradisjonell telefoni.

IP-telefoni antas å redusere utgiftene med 40 til 50 prosent, heter det, og har dessuten den fordelen at den er langt rimeligere å kombinere med andre tjenester.

Til toppen