iTunes blir tilgjengelig for synshemmede

Det følger av en avtale mellom Apple, delstaten Massachusetts, og USAs blindeforbund.

USAs blindeforbund, National Federation of the Blind (NFB) er på offensiven netter å ha vunnet fram i en sak mot nettbutikkene til Target Corp. i august. Organisasjonen har sett seg lei på at nettjenester ikke følger normene for universal tilgjengelighet.

Fredag kunngjorde NFB at de har inngått en avtale med Apple og med myndighetene i delstaten Massachusetts, om å gjøre Apples iTunes-tjenester tilgjengelig for blinde.

Økt tilgjengelighet for synshemmede var blant nyhetene i den oppdaterte versjon 8 av programvaren iTunes. Avtalen fredag forplikter Apple til å gjøre det mulig å styre programvaren – uavhengig av plattform – med talekommandoer, og motta dens tilbakemeldinger via kunstig tale. Dette skal også gjelde samspillet mellom programvaren og nettbutikken iTunes.

Programvaren som gjør det mulig å styre iTunes med tale følger med Mac OS X, men ikke med Windows.

Fristene som Apple skal forholde seg til er 31. desember i år for iTunes U, den delen av iTunes-butikken som selger læremidler. Innen 30. juni neste år skal hele iTunes-butikken være fullt ut tilgjengelig for blinde. Det var først og fremst iTunes U, der flere universiteter og høyskoler legger ut foredrag og annet undervisningsmateriale, som fikk myndighetene i Massachusetts til å engasjere seg.

Apple bevilger samtidig en kvart million dollar til et fond i Massachusetts som gjør det lettere for blinde å skaffe seg spesielle hjelpemidler.

    Les også:

Til toppen