FORBRUKERTEKNOLOGI

iTunes-crack integrert i kjent multimediespiller

En ny modul skal gjøre plattformuavhengig avspilling av iTunes-musikkfiler langt enklere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. jan. 2004 - 11:49

The Register skriver at norske Jon Lech Johansen, også kjent som DVD-Jon, har gått enda et skritt videre for å gjøre kopibeskyttede musikkfiler fra Apples iTunes-tjeneste tilgjengelige for blant annet Linux-brukere.

I november skrev digi.no at Johansen hadde laget et lite Windows-program som trekker ut rådataene fra iTunes-filer og lagrer dem som i AAC-formatet. Ved hjelp av noen enkle tillegg kan disse gjøres om til MPEG-4-filer som kan spilles av i mange multimediespillere.

Ifølge The Register har Johansen nå laget en modul til Windows-utgaven av den åpen kildekodebaserte multimediespilleren VideoLAN VLC, som digi.no tidligere har omtalt. Dette betyr at konverteringsjobben fra Apples kopibeskyttede format til MPEG-4 kan gjøres sømløst. Så snart konverteringen er gjort, kan filene spilles av i blant annet VideoLAN VLC, som finnes til blant annet Linux, BSD og Solaris.

Det at konverteringsjobben må gjøres i Windows, skyldes måten Apples DRM-system (Digital Rights Management) fungerer på. The Register skriver at systemnøkkelen som låser den beskyttede musikken til en eneste Windows-PC utledes fra fire faktorer, serienummeret på C:-disken, systemets BIOS-versjon, navnet på prosessoren og Windows Product ID.

Johansen forklarer til The Register at VideoLAN VLC kjøres under Windows vil den skrive brukernøkkelen til en fil. Denne nøkkelen er systemuavhengig og kan derfor brukes sammen med for eksempel Linux-utgaven av avspilleren.

Modulen Johansen har laget er tilgjengelig her.

Årsaken til at Johansen har laget denne løsningen, skal være at han mener Apple bryter brukerens rettigheter til selv om velge hvordan produktet brukes privat. I den amerikanske opphavsrettlovligningen finnes det bestemmelser om "fair use". Dette uttrykket spiller også Johansen på i deler av iTunes-cracken. Han mener at den siste utviklingen av løsningen vil vise hva Apple mener med dette uttrykket.

Til The Register sier advokat for Electronic Frontier Foundation (EFF), Fred Von Lohmann, at alt DRM gjør er å skape frustrerte brukere, men har ingen betydning for fildelingen.

- Enhver sang i iTunes Music Store har blitt tilgjengelig i fildelingsnettverk innen fire timer, sier han.

Den belgiske forbrukerorganisasjonen Test-Aankoop gikk nylig til sak mot de største musikkforlagene fordi organisasjonen mener at kopibeskyttelse strider mot forbrukernes bruksrettigheter, blant annet ved at CD-platene i mange tilfeller ikke lar seg spille av i bilstereoer og CD-ROM-spillere, eller at forbrukerne ikke får ta egne sikkerhetskopier av platene.

Bransjeorganisasjonen IFPI sa i en pressemelding denne uken at søksmålet er grunnløst.

"Europeisk lovgivning viser klart at plateselskaper og andre opphavsrettsholdere har rett til beskytte deres arbeid ved hjelp av tekniske midler".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.