FORBRUKERTEKNOLOGI

iTunes inntar nettskyen

Alt du har i iTunes skal du kunne lytte til gjennom en ny Apple-tjeneste: «iCloud».

1. juni 2011 - 14:21

Apple har bekreftet at toppsjef Steve Jobs førstkommende mandag (6. juni) vil kunngjøre en ny nettskytjeneste, døpt iCloud. Anledningen er selskapets årlige utviklerkonferanse i San Francisco. Meldingen fra Apple sier at det også vil komme nye versjoner av iOS og MacOS. En ventet nyhet, iPhone 5, nevnes ikke. Observatører tolker dette som at iPhone 5 først kommer i september eller oktober.

Lekkasjer til amerikanske aviser tyder på at iCloud vil vesentlig dreie seg om musikk, kanskje også video. Hensikten er å gjøre brukerens musikksamling tilgjengelig over nettet. Tjenesten vil ikke kreve at man laster opp hele iTunes-samlingen. iCloud vil i stedet gå gjennom samlingen, merke seg sporene som allerede finnes i Apples sentrale system, og gjøre dem tilgjengelig for brukeren over nettet.

Å slippe å laste opp titalls eller hundretalls gigabyte og likevel få tilgang til hele musikksamlingen bare man har et apparat med iTunes og nettilgang, vil antakelig være et overbevisende argument for mange potensielle brukere.

En betingelse for at iCloud skal innfri løftene, er at Apple klarerer tjenesten gjennom avtaler med rettighetshaverne.

Ifølge Wall Street Journal har Apple undertegnet avtaler med tre sentrale aktører: EMI, Warner Music og Sony Music Entertainment. I løpet av de kommende dagene skal Apple også ha undertegnet en avtale med Vivendi, det vil si Universal Music Group.

Apple er i dag verdens største detaljist for musikk. Det er registrert over 200 millioner kundekontoer i iTunes Music Store.

Beskrivelsen av iCloud minner om tjenesten til Lala Media, som var tilgjengelig i årene 2006 til 2009. Der var det også et poeng å la Lala gå gjennom brukerens musikksamling og gjøre dem tilgjengelig gjennom en nettleser, uten opplastning. Apple kjøpte Lala I desember 2009 og la ned tjenesten kort tid etter.

Apple har siden 2007 tilbudt nettskytjenesten Mobileme til 99 dollar i året (etter en gratis prøveperiode). Tjenesten kan synkronisere e-post, kontakter og avtaler mellom Mac, pc, iPad og iPhone. Den tilbyr også lagringsplass for å dele fotografier og filer med andre, samt en løsning for å lokalisere brukerens iPhone og fjernslette data. Ifølge New York Times skal Mobileme være mislykket. Det er mulig at tjenesten legges inn i iCloud.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.