Jagland: - Bygg digital-TV for Telenor-penger

Leder i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, mener inntekter fra salget av Telenor-aksjer bør brukes for å finansiere utbyggingen av et bakkebasert digital-TV-nett.

Leder i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, mener inntekter fra salget av Telenor-aksjer bør brukes for å finansiere utbyggingen av et bakkebasert digital-TV-nett.

Forslaget ble fremmet på konferansen Media2000 i Bergen under en debatt om norsk mediepolitikk torsdag.

Thorbjørn Jagland vil ha et bakkebasert digital-TV-nett for å sikre en styrt utvikling av nettet. En utbygging av et slikt nett vil komme på to milliarder kroner, noe han mener bør finansieres av deler av de inntektene staten vil få ved et salg av aksjer i Telenor. Nettet vil dessuten sikre full dekning, noe en satellitt ikke vil kunne klare.

Kulturminister Anne Enger Lahnstein sa ifølge NTB på konferansen at regjeringen vil gå inn for å bygge et bakkebasert sendenett for digital-TV. Stortingsmeldingen om emnet er ventet i juni, men allerede er det klart at det er bred politisk enighet om at et digital-TV-nett bør bygges.

Blant dem som har arbeidet sterkt for digital-TV er NRK-sjef Einar Førde, som tidligere har bedt om penger for å forberede NRK på den digitale tidsalderen.

Einar Steensnæs, som er parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti, sa under debatten at et bakkebasert digital-TV-nett må underlegges konsesjonsplikt så lenge det har begrenset kapasitet.

De politiske debattantene mente at et satellitt-basert digital-TV-nett vil gjøre eteren for fri også for utenlandske aktører som "ikke tar norske kulturpolitiske hensyn", selv om et slikt alternativ blir billigere og vil ha større kapasitet.

Til toppen