Jaglands folk inviterte hackeren

Statsminister Thorbjørn Jagland, som i beste sendetid på TV uttalte at hacking er en del av hverdagen på Internett, har sine egne folk å takke for fredagens nettflause.

Statsminister Thorbjørn Jagland, som i beste sendetid på TV uttalte at hacking er en del av hverdagen på Internett, har sine egne folk å takke for fredagens nettflause.

På den elektroniske diskusjonslisten for webutviklere, Veveriet, er det blitt det avslørt at "Folk for Jagland" selv hadde invitert vedkommende som gjorde statsministeren til en sterk talsmann for homøopati som svar på arbeidsledighet.

Flausen skjedde ved at de 25 personene som ble invitert for å stille Jagland spørsmål, ved en menneskelig svikt fikk adressen til statsministerens egen side. Derfra kunne de enkelt gå inn og endre spørsmål og svar i forbindelse med nettpraten.

Flere av deltakerne på Veveriet mener det derfor er ren uvitenhet som gjør at statsministeren skylder på hacker-angrep, da feilen ble gjort av hans egne folk og selskapet Digital Hverdag som ledes av Bente Sollid, en av initiativtagerne til "Folk for Jagland". Noen av webutviklerne har tatt til orde for å starte aksjonen "Folk mot Jagland". De lover gratis utviklingshjelp til en slik aksjon.

- Uttalelsene statsministeren kom med på fjernsynet viser at han er helt uvitende om hva Internett er. Det er en skandale at voksne politikere er så dårlig orientert om vårt fjerde største medium, sier webutvikleren Magne Hjelle til digi.

- Jaglands uttalelser forsterker myten om at Internett er noe farlig, stygt noe, og at er man på Internett, så må en regne med å bli lurt. Det setter oss flere år tilbake i arbeidet for økt tiltro til nettet, sier Hjelle. Under diskusjonen på Veveriet fikk han støtte for dette synspunktet fra samtlige innlegg.

digi forsøkte tirsdag å få en kommentar fra statsminsterens kontor. Både Jagland og statssekretæren var da ikke tilgjengelig for kommentar.

Til toppen