Jakten på norske astronauter er i gang

TV 2 har satt i gang jakten på nordmenn som kunne tenke seg en romreise i år 2005. Men det er ikke avgjort hvilken farkost den aller heldigste skal reise med.

TV 2 har satt i gang jakten på nordmenn som kunne tenke seg en romreise i år 2005. Men det er ikke avgjort hvilken farkost den aller heldigste skal reise med.

Det kan fortsatt synes uvirkelig, men i september kommer 12 nordmenn til å bli valgt ut til å delta til astronautopplæring og bli sendt til Florida i USA. På Florida Space Coast skal de være med i et TV-program som TV 2 står bak.

En fagjury, som også vil inkludere representanter fra NASA, skal i september velge ut folk som skal få en smakebit på utdannelsen som astronautene må gjennom før de skytes ut i verdensrommet. Øvelsene kandidatene skal gjennom, vil være innholdet i virkelighets-TV-serien som TV 2 sender våren 2002.

På slutten av hver episode evalueres kandidatene av en fagjury, og den med dårligst poengsum må reise hjem.

Det har allerede vært reist kritikk mot programmet, blant annet rundt det å lage underholdning med vanlige mennesker ut av romreiser.

Likevel er det garantert at det vil være mange nordmenn som er nysjerrige på virkelig å teste ut sine egne grenser. Oppskytingen skal skje innen utgangen av 2005 og da sammen med deltakere fra andre land. Blant annet har Danmark allerede sendt programserien som internasjonalt heter "The Big Bang" ("Den store mission på dansk).

Det var en 22-åring som vant konkurransen som ble avsluttet i juni i år. Vinneren kan alternativt velge å ta ut selve reisens kommersielle verdi i kontanter, en premie på 800.000 danske kroner..

Det er ikke klart på hvilken måte den norske vinneren skal reise ut i verdensrommet. Heller ikke er det lagt et løp for hvordan TV 2 skal dekke den historiske hendelsen som skal realiseres innen tre og et halvt år.

- Det er ikke avgjort hvilken farkost vedkommende vil dra ut i, sier informasjonssjef Geir Mikalsen i TV 2.

- Det som er sikkert er at vedkommende kommer til å oppleve en vektløs tilstand. Men om det blir et spesialkonstruert fly eller romferge, er ennå ikke avklart, sier han og viser til at samarbeidspartnerne nå planlegger hvordan ferden skal avvikles.

Det er produksjonsselskapet Jarowskij som eier formatet. I tillegg er amerikanske Space Adventures involvert i the Big Bang.

- Vi håper selvfølgelig å sende direktesending fra den første nordmannen som reiser ut i rommet, men ingenting er avgjort, sier Mikalsen.

Og selv om det er påmeldingsfrist allerede den 3. september, er heller ikke den norske versjonen av konseptet ferdigspikret, det vil si konkurranseelementene, reglene og liknende.

Danskene valgte ikke bare å sende konkurransen blant de heldige utvalgte, men også utvelgelsesprosessen fram til det sto igjen ti deltakere. Det vil si at programmene ble sendt i to bolker, én om høsten 2000 og én i vårsesongen 2001.

Norske seere vil ikke få se utvelgelsesprosessen på TV - hvis seerne da ikke er så gira at de vil følge hele prosessen på TV2.no.

Til toppen