Japanere klare med europeisk springbrett

Med en mobilallianse med nederlandske KPN til 5 milliarder euro og et nyopprettet hovedkontor i London er et av verdens største mobilselskap, japanske DoCoMo, klare for det europeiske mobilmarkedet.

Med en mobilallianse med nederlandske KPN til 5 milliarder euro og et nyopprettet hovedkontor i London er et av verdens største mobilselskap, japanske DoCoMo, klare for det europeiske mobilmarkedet.

Etter liberaliseringen av det japanske telemarkedet har det tidligere televerket NTT fått lov til å ekspandere sin virksomhet til land utenfor Japan. Selskapets deleide mobiltelefonselskap NTTDoCoMo er nå på full fart inn i det europeiske mobilmarkedet med sin internettløsning for mobiltelefonen, også kalt for i-mode.

Som digitoday.no skrev sist uke er ser DoCoMo i første rekke for seg i-mode som en løsning som kan tas i bruk til neste år når GPRS-tjenestene blir etablert. Denne mobilteknologien øker båndbredden i mobilnettene til mange ganger dagens. Teoretisk maksimal hastighet er 170 kbps, mens den hastigheten de fleste operatørene i Europa ventes å legge seg på er rundt 40 kbps.

DoCoMo kjøpte tidligere i år 15 prosent av det nederlandske teleselskapet KPNs mobildatterselskap for 5 milliarder euro eller nærmere 40 milliarder kroner. Dette legger grunnlaget for selskapets virksomhet i Europa der en i første rekke skal tilpasse i-mode til europeiske forhold og distribuere dette gjennom KPNs europeiske mobilnett.

Administrerende direktør i DoCoMo Kiyoyuki Tsujimura, sier selskapets samarbeid i Japan med AOL og i Europa med KPN skal samordnes. Blant de planene som diskuteres nå er å inkludere deler av AOLs innhold i i-mode når denne lanseres i Europa, sier han.

AOL og DoCoMo etablerer nå et fond på noen titalls millioner dollar for å investere i teknologi og mindre bedrifter innenfor trådløs virksomhet. DoCoMo skal også investere 100 millioner dollar i AOLs virksomhet i Japan.

For å styrke satsingen i Europa setter DoCoMo nå opp sitt europeiske hovedkontor i London. Fredag meldte selskapet at en vil investere 3 millioner pund, eller nærmere 40 millioner kroner på å etablere hovedkontoret, samt et forskningssenter i Tyskland. Dette styrker selskapets tidligere signaler om at en vil rulle ut i-mode i Europa i en eller annen form.

Til toppen