Japanere med verdens raskeste server

Hitachi lanserte mandag en ny utgave av selskapets Skyline-serie, Skyline Trinium. Mye kraftigere ytelse og bedre skalérbarhet er stikkord for den nye generasjonen av servere fra Hitachi.

Hitachi lanserte mandag en ny utgave av selskapets Skyline-serie, Skyline Trinium. Mye kraftigere ytelse og bedre skalérbarhet er stikkord for den nye generasjonen av servere fra Hitachi.

Eigil Høivik Gundersen, salgsdirektør i Hitachi Data Systems i Norge
Eigil Gundersen.

Hitachi lanserte mandag Skyline Trinium, selskapets første generasjon av kobberbaserte ACE/2-servere. Ifølge Eigil Gundersen, salgsdirektør i Hitachi Data Systems i Norge, skal Trinium ha kapasitet til å håndtere mer enn 22.000 ERP-brukere og dobbelt så mange web-transaksjoner som de nærmeste konkurrentene. Trinium skal også ha dobbelt så høy enkelprosessor-ytelse som eksisterende systemer. Enkelprosessor-hastigheten er viktig fordi mange av kundene til Hitachi Data Systems kjører prosesser med bare én tråd, og da hjelper det lite med mange prosessorer.

Trinium kan utstyres med opptil 16 prosessorer og oppnår da en ytelse på 3200 MIPS. Et fireveis Trinium-system greier 1000 MIPS. Trinium-systemer med opptil 12 prosessorer skal bli klare for levering i tredje kvartal i år. Systemer med 13 til 16 prosessorer vil bli klare i første kvartal år 2000.

Trinium skal støtte opptil 64 GB med minne og opptil 512 I/O-kanaler. Maskinen skal være hundre prosent kompatibel med S/390 og er klargjort for 64 bits adressering.

Trinium støtter VSF (Virtual Server Facility), det vil si at man kan dele maskinen opp i flere virtuelle maskiner/servere - gjerne med forskjellig kapasitet. Hver virtuelle server har et unikt serienummer, noe som gjør at man kun betaler programvarelisens for den kapasiteten programvaren kjøres med. Ifølge Arild Grov, senior systemingeniør ved Hitachi Data Systems i Norge, er det programvaren som koster mest i forbindelse med bruk av slike systemer. Det er derfor ikke uvanlig at programvaren leies.

Alle viktige komponenter i Trinium er dublert i tilfelle feil. Dette betyr blant annet at maskinen til enhver tid har dobbelt så mye minne som den faktisk til bruker. Dette betyr også at man kan skifte ut de fleste komponentene i maskinen uten at systemet må tas ned. Ifølge Grov skal dette kunne gi en oppetid på 99,999 prosent.

Grov forteller at selv om mange spådde stormaskinenes død for noen år siden, er denne maskintypen fortsatt svært livskraftig. En undersøkelse gjort av META Group forteller at 70 prosent av bedriftsdataene fortsatt ligger på stormaskiner, og at antallet virksomheter som benytter stormaskiner til å støtte Internett ble doblet fra 1997 til 1998. Antallet forventes å nå 10.000 innen årtusenskiftet.

Ifølge Gundersen finnes det i dag kun én Skyline-kunde i Norge: Fellesdata. Men han ser også for seg kunder blant de store forsikringsselskapene og bankene. Han håper på at den første Skyline Trinium-maskinen i Norge blir solgt i begynnelsen av år 2000.

Prisene på stormaskiner synker veldig raskt, så Gundersen tør foreløpig ikke å spå hvor mye Trinium vil koste.

Til toppen