Japanerne kommer, japanerne kommer!

For første gang foretar det tidligere japanske telemonopolet NTT en større investering i det europeiske telemarkedet. For NTT og nederlandske KPN kom i dag til enighet om at det japanske selskapet kjøper 15 prosent av KPNs mobiltelefonselskap for 5 milliarder dollar, eller over 40 milliarder kroner.

For første gang foretar det tidligere japanske telemonopolet NTT en større investering i det europeiske telemarkedet. For NTT og nederlandske KPN kom i dag til enighet om at det japanske selskapet kjøper 15 prosent av KPNs mobiltelefonselskap for 5 milliarder dollar, eller over 40 milliarder kroner.

Det er NTTs mobildatter DoCoMo som kjøper seg inn i europeisk mobilindustri etter å ha overtatt 15 prosent av KPNs mobildatter for 5 milliarder dollar, en pris som kan variere noe etter hva slags pris KPN oppnår når selskapet skiller ut og børsnoterer sitt mobilselskap i slutten av juli. Dette opplyser KPN og DoCoMo i en pressemelding.

NTT DoCoMo (et akronym som gjerne kan oversettes til "hvor som helst") er verdens nest største mobilselskap og har så langt ikke gjort så veldig mye ut av seg utenfor Japan, med unntak av et joint venture sammen med British Telecom i Singapore.

DoCoMos strategiske aksjepost i KPN sikrer selskapet tilgang til et av de mest interessante og dynamiske mobilselskapene i europeisk mobilindustri. For KPN Mobile sitter med aksjeportefølger i flere interessante markeder som representerer vel 10 millioner kunder, hvorav i underkant av 4 millioner i Nederland. I tillegg kommer 77,5 prosent i det tyske mobilselskapet E-Plus (4,4 millioner kunder), 50 prosent i belgiske KPN Orange (140.000 kunder), 44,6 prosent i ungarske Pannon GSM (670.000 kunder), 17,3 prosent i indonesiske Telkomsel (1 mill. kunder) og 16.3 prosent i Ukraine Mobile Communication (190.000 kunder).

De to selskapene har arbeidet med samarbeidplanene i en drøy måned og det endelige gjennombruddet kom i helgen da det ble klart at KPN og Telefonica ikke kom til å fusjonere likevel etter motstand fra flere spanske aksjeeiere.

KPN har lenge hatt som mål å delta i en av de tre større mobilgrupperingene selskapet tror vil dominere det europeiske mobilmarkedet, i konkurranse med en annen gruppe som har utkrystallisert seg; Vodafone etter kjøpet av tyske Mannesmann.

DoCoMo er verdens første mobilselskap som vil ta i bruk tredje generasjon mobiltelefoni, UMTS neste år, og den kompetansen selskapet sitter med på dette området er det ventet vil ligge i brunn for de to selskapenes felles satsing på å etablere seg som UMTS-aktør i flere europeiske mobilmarked. DoCoMo viser med dette også sine globale ambisjoner, og oppkjøpet kommer i tillegg til mandagens kjøp av de 90 prosent av amerikanske Verio som selskapet ikke eide for 5 milliarder dollar.

Svenske Dagens Industri antyder i dag at Telia kan bli KPNs nye samarbeidspartner, selv om Telia ikke vil kommentere det. Selskapet passer imidlertid godt inn i en KPN-kontrollert portefølje, siden Telia vil kunne representere selskapets Nordiske brohode. KPN er ikke representert i Norden i dag.

Til toppen