SUPERDATAMASKINER

Japans kraftigste datamaskin blir ARM-basert

Skal passere exaflops-grensen.

Dagens K Computer hos japanske RIKEN skal innen fire år bli erstattet av et hundre ganger kraftigere system basert på ARM-prosessorer.
Dagens K Computer hos japanske RIKEN skal innen fire år bli erstattet av et hundre ganger kraftigere system basert på ARM-prosessorer. Bilde: RIKEN
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juni 2016 - 07:52

Det største forskningsinstituttet i Japan, RIKEN, er godt i gang med å planlegge byggingen av instituttets neste store superdatamaskin. Denne maskinen, som så langt bare kalles for Post K Computer, skal erstatte superdatamaskinen K Computer. 

K Computer er i dag verdens femte kraftige superdatamaskin med en målt ytelse på 10,5 petaflops. Men K Computer var ferdigbygd allerede for fem år siden, noe som i alle fall betyr at den krever svært mye effekt per petaflops sammenlignet med mer moderne systemer. 

Exaflops

Den nye superdatamaskinen skal likevel ikke være klar til bruk før i 2020. Det er Fujitsu som skal bygge den, og det er ventet at den vil kunne levere hundre ganger så høy regnekraft som K Computer. Det vil si at den passerer exaflops-grensen (tusen petaflops). Om blir først til å gjøre dette, er derimot høyst uklart. Mye kan skje på fire år. 

Det som derimot ble klart i denne uken er at Post K Computer skal drives av ARMv8-A-baserte systembrikker.

ARM-baserte prosessorer og systembrikker brukes av omtrent alle smartmobiler og nettbrett i dag, i tillegg til hopetall av integrerte enheter av alle slag. Men bortsett fra noe bruk i små og energieffektive servere, har ARM-arkitekturen stort sett blitt brukt i enheter med temmelig begrenset regnekraft. 

Prototyper

Det at Fujitsu vil bruke ARM-baserte brikker i det som kommer til å bli en av verdens absolutt kraftigste datamaskiner, er oppsiktsvekkende. I stor grad er ARM-baserte superdatamaskiner fortsatt på prototype-stadiet, blant i EUs ExaNest- og ExaNode-prosjekter.  Barcelona Supercomputing Center er blant pionerene på dette området. 

Foreløpig er knapt noe offentlig kjent om ARMv8-A, som er en tungregneutvidelse av ARMv8-arkitekturen. Men detaljer om arkitekturen, som av ARM omtales som en neste-generasjons vektorarkitektur for HPC (High Performance Computing), skal bli presentert under Hot Chips-konferansen i august i år.

Post K Computer

I en presentasjon under International Supercomputing Conference denne uken fortalte en representant for Fujitsu at selskapet selv skal designe prosessoren som skal brukes i Post K Computer, dog i samarbeid med ARM. Dette skriver Top500 Supercomputer Sites i en artikkel. Tidligere superdatamaskiner fra Fujitsu, blant annet dagens K Computer, har ofte vært basert på SPARC64-prosessorer. 

Mer informasjon om Post K Computer finnes på denne siden hos RIKEN.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.