Japanske sykehus får hjelp fra roboter

Japanske sykehus får hjelp fra roboter

Japan har tatt i bruk roboter for å løse det voksende behovet for helsepersonell.

Japan er trolig verdens fremste nasjon innen robotteknologi. Uansett om det gjelder utvikling, overvåking eller underholdning har de en helautomatisk maskin som kan stille opp.

Det er spesielt såkalte androider, menneskelignende roboter, som har vist seg populære å utvikle.

Nå har sentralsykehuset i Aizu, 200 km nord for den japanske hovedstaden Tokyo, anskaffet tre roboter som skal hjelpe besøkende på forskjellige måter, skriver Yahoo News.

De tre maskinene er androider. En skal stå i resepsjonen og svare på muntlige spørsmål, mens de to andre skal bære vesker og vise veien.

Robotene er 1,3 meter høye og omtrent halvparten så brede. De er malt grønne og hvit. De forstår muntlig japansk og suser fram i korridorene uten å kollidere med eventuelle hindre.

Det japanske sykehuset hevder at besøkende er positive til robotene. Allerede neste år er det planlagt å skaffe ytterligere en androide. Roboten koster i overkant av en million kroner.

(Dette bildet er spredd på flere nettsteder, kilden er ukjent.)

Japan mener roboter vil bli fremtidens teknologi på sykehus.

Også forskningssenter CMAT i Granada, som ligger et par timers kjøring fra Malaga i Granada, baserer seg på virtuelle prosesser, enten med simuleringer fra fysiske rollemodeller eller operasjoner av robotdukker som blir overført digitalt mot leger som skal lære av rutinene.

    Les også:

digi.no besøkte senteret i sommer, der en avansert robotdukke ble presentert for det europeiske pressekorpset på en EU-konferanse. Den mannlige robotdukken har i alt 70 virtuelle soner på kroppen som reagerer tilsvarende et menneske på aktiviteter utført av helsepersonell.

Over 9 millioner euro er investert fra EU, som skal delfinansieres fra den spanske stat, og som skal lære opp leger til mer profesjonelle rutiner gjennom et digitalt læringsprogram.

Til toppen