UTVIKLING

Java 7 har landet

Første store oppdatering til plattformen på fem år.

Bilde: Oracle
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juli 2011 - 10:42

Oracle kunngjorde i går at Java Platform, Standard Edition 7 (Java SE 7) er offisielt lansert og tilgjengelig for nedlasting. Java SE 6, som de fleste benytter i dag, ble lansert i desember 2006.

Java SE 7 er den første store utgaven av plattformen som har blitt lansert under Oracles ledelse. Selskapet overtok eierskapet da det kjøpte Sun i 2009.

Spesifiseringen av Java SE 7 har vært en litt «humpete» ferd, som har endt med flere utmeldinger av Java Community Process (JCP) Executive Committee. Ikke på grunn av uenighet om selve spesifikasjonen, men som en protest mot deler av Oracles lisensbetingelser.

Java SE 7 inkluderer ikke overraskende en hel del nyheter, samtidig som at det loves at denne utgaven vil ha god bakoverkompatibilitet med tidligere utgaver.

Nyhetene inkluderer endringer i Java-språket som skal bidra til økt utviklerproduktivitet og forenkling av vanlige programmeringsoppgaver, blant annet ved at mengden av kode som behøves blir redusert, at syntaksen blir klarere og at koden blir enklere å lese. Dette er endringer som har blitt utarbeidet i prosjektet som har blitt kalt for «Coin» og JSR 334.

Java-plattformen har også fått bedre støtte for andre, dynamisk typede programmeringsspråk, noe som skal gi en betydelig ytelsesøkning når de kjøres i JVM (Java Virtual Machine). Blant språkene som støttes er Ruby, Python og JavaScript. Disse endringene er nærmere beskrevet her.

Java SE 7 inkluderer dessuten et nytt programmeringsgrensesnitt for utnyttelse av systemer med flere prosessorkjerner. Grensesnittet skal gjøre det enklere å spalte problemer i oppgaver som så kan kjøres parallelt på et vilkårlig antall prosessorkjerner.

Plattformen har også fått et omfattende I/O-grensesnitt som skal gi utvidet tilgang til filsystemer og mer informasjon når det oppstår feil.

Det loves også ny nettverks- og sikkerhetsfunksjonalitet, samt utvidet støtte for internasjonalisering – noe som inkluderer støtte for Unicode 6.0.

Dessuten har en rekke biblioteker blitt oppdatert.

Java SE 7 kan lastes ned fra denne siden.

Det er ventet av Java SE 8 vil bli ferdig allerede i 2012.

    Les også:

Videoen nedenfor viser Oracles offisielle lansering av den nye versjonen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.