UTVIKLING

Java 9 kan skape problemer

Men det er mer enn verdt det, mener sjefarkitekt.

Project Jigsaw, som skal gjøre Java-plattformen modulbasert og enklere å tilpasse til små enheter, har blitt utsatt flere ganger, men blir trolig virkeliggjort med Java 9.
Project Jigsaw, som skal gjøre Java-plattformen modulbasert og enklere å tilpasse til små enheter, har blitt utsatt flere ganger, men blir trolig virkeliggjort med Java 9. Bilde: Oracle, montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. des. 2014 - 09:34

En av de store nyhetene i den neste store utgaven av Java-plattformen er kalles for Project Jigsaw, som i alle fall siden 2010 har stadig blitt utsatt. Opprinnelig skulle Project Jigsaw ha blitt introdusert med versjon 7. Project Jigsaw dreier seg om å dele opp Java SE Platform i en rekke mindre moduler.

Nylig kom Mark Reinhold, sjefarkitekt i Oracles Java Platform Group, med en statusoppdatering om nettopp Project Jigsaw og JDK 9 (Java Development Kit). Denne inkluderer en del detaljer om hva som har skjedd i det siste. Men det er avslutningen av blogginnlegget som er mest oppsiktsvekkende.

– Vi er klar over at disse endringene vil lage problemer for noen applikasjoner, spesielt IDE-er [Integrated Development Environment, journ. anm] ,og andre utviklerverktøy som avhenger av den interne strukturen i JDK, skriver Reinhold.

– Vi mener at forbedringene knyttet til ytelse, sikkerhet og vedlikeholdsevne, som disse endringene gjør mulig, er mer enn verdt det. Vi har allerede tatt kontakt med dem som står bak de viktigste IDE-ene for å sikre at de vet om disse endringene, og vi er klare til å bistå etter behov, skriver Reinhold.

Det er ingenting som tyder på at disse utfordringene vil berøre dem som kun har Java-plattformen installert for å kjøre Java-programmer i nettleseren – noe som uansett blir stadig mindre aktuelt.

I april i fjor opplyste Reinhold at planen er at Java 8 skulle gis ut i begynnelsen av 2014 og Java 9 i begynnelsen av 2016. Java 8 kom i mars i år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.