BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java-basert IntraWare skal knuse NT

- Novell satser alt på Java, sa toppsjef Eric Schmidt på en pressekonferanse i London i forrige uke. Java skal gjøre IntranetWare så intelligent at systemet kan utfordre Windows NT.

Eirik Rossen
3. nov. 1997 - 15:10

I september kunngjorde Novell en Java virtuell maskin (JVM for NetWare 4.x og IntranetWare.) I den kommende oppgraderingen av IntranetWare, med kodenavn Moab, vil en JVM være integrert.

Ifølge Schmidt er poenget med å integrere en JVM i nettoperativsystemet, å gjøre det til et applikasjonstjener-miljø, altså til noe mer enn et system for å dele filer, ordne utskrifter og holde oversikt over kataloger. Ved at enhver applikasjon skrevet i standard Java kan kjøres på IntranetWare og NetWare 4.x, åpnes Novells plattform for en ny verden av applikasjoner.

Java spiller også en nøkkelrolle i Novells bestrebelser på å gjøre katalogtjenesten NDS (Novell Directory Services) tilgjengelig på andre plattformer: Ved å la NDS kommunisere utad i Java, får utviklere et enkelt grensesnitt å forholde seg til når de skal utvikle applikasjoner som gjør bruke av tjenestene i NDS, produktet Schmidt betrakter som Novells arvesølv. NDS for Windows NT er varslet, og NDS - fra å være et produkt buntet med og bundet til NetWare - går over til å blir en selvstendig og plattformuavhengig tjeneste.

Ifølge InfoWorld Electric ser Schmidt for seg at Java-applikasjoner tar over rollen til det som i dag betraktes som tjenester i nettverket, for eksempel styring og meldingsformidling. Med JVM-er fordelt hos alle noder i nettet, kan Java-applikasjoner gjøre nettet mer intelligent, til og med så langt at nettet til en viss grad skal kunne styre seg selv og for eksempel prioritere ulike oppgaver i forhold til hverandre slik at den samlede ytelsen forbedres.

Computer Reseller News forteller at Novell senere i år vil kunngjøre et "Java-basert rammeverk" for tjener-basert applikasjonsutvikling. Rammeverket vil omfatte et Java SDK-kompatibelt ("Software Developer Kit") utviklingsmiljø som kan brukes til å hekte seg på Novell-tjenester som kalender, meldingsformidling, telefoni, styring, internasjonalisering og katalogtjenester.

Kataloggrensesnittet i dette rammeverket er døpt Java Naming and Directory Interface (JNDI) og er allerede kunngjort av Sun og Novell i fellesskap. Sun bidrar også til det øvrige elementene i rammeverket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.