Java-basert OS i ny mobiltelefon

LG er første mobilprodusent som tar i bruk det Java-baserte operativsystemet SavaJe OS.

LG er første mobilprodusent som tar i bruk det Java-baserte operativsystemet SavaJe OS.

LG Electronics og SavaJe Technologies annonserte i dag at LG er det første selskapet i verden til å fullføre utviklingen av et håndsett som benytter SavaJe OS, SavaJe Technologies' operativsystem som er basert på Java Micro Edition CDC (Connected Device Configuration). LG skal nå demonstrere og markedsføre mobiltelefonen for mobiloperatører over hele verden, og forbereder masseproduksjon i henhold til operatørenes spesifikasjoner for levering i 2006.

Selve mobiltelefonen virker ganske ordinær. Telefonen har en skjerm med oppløsning på 176 x 220 punkter, 1,3 megapiksel kamera og støtte for minnekort av typen SD. Den støtter avspilling av lydformatene MP3, AAC og AAC+, samt videoformatene H.263 og MPEG4.

Operativsystemet er derimot spesielt. Det er basert på Suns Java-teknologi og alle applikasjonene, inkludert det grafiske brukergrensesnittet til mobilen, er skrevet i Java. Dette skal gjøre mobilen svært fleksibel for skreddersøm. Den støtter blant annet Suns Swing-baserte, grafiske programmeringsgrensesnitt (API), noe som skal forenkle portering fra PC-programvare. Det er også inkludert API-er for multimedia, telefoni, lynmeldinger, nettverk, filsystem og PIM-tilgang (Personal Information Management).

Programvaren implementerer også rettighetsstyring i henhold til spesifiaksjoner fra Open Mobile Alliance (OMA), et sikkert nøkkellager, sertifikat- og policyadministrasjon, samt et komplett sett med Java ME CDC sikkerhets-APIer for kryptering, nettverkssikkerhet, autorisering og autentisering.

- Med implementeringen av CD-baserte teknologier, tilbyr håndsettet ikke bare funksjonalitet som er kompatible med eksisterende, trådløse Java-APIer, men gjør også at ytterligere API-er nå blir tilgjengelige på mobile enheter. Dette vil gi økt fleksibilitet og flere muligheter for utviklere til å lage enda mer spennende, mobile applikasjoner, sier Alan Brenner, visepresident i Suns Client Systems Group, i en pressemelding.

Skott Ahn, visepresident i LG Electronics, forteller at LG og SavaJe har arbeidet tett det siste året. Han forteller at løsningen som nå er utviklet, vil være egnet for håndsett for GPRS, Edge, 3G og kommende teknologier.

- Implementeringen av et komplett håndsett-operativsystem begraver en gang for alle myten om at Java ikke er egnet for et komplett plattform for innebygde håndsett-applikasjoner, mener George Grey, president i SavaJe Technologies.

Til toppen