BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java blir endelig åpen kildekode

Sun har nølt lenge, men nå skal Java endelig bli ekte åpen kildekode.

13. nov. 2006 - 09:27

Et lenge omtalt prosjekt har fått grønt lys i dag: Sun fristiller programmeringsspråket Java som åpen kildekode, under samme lisens som Linux, det vil si versjon 2 av «General Public License» (GPLv2).

I løpet av i dag, mandag 13. november, vil både Java ME («Micro Edition», den for mobiltelefoner og liknende) og Java SE («Standard Edition», den for PC-er) kunne leveres under GPLv2. Bedriftsversjonen av Java, Java EE («Enterprise Edition») har vært tilgjengelig som åpen kildekode en stund, som ledd i det såkalte «Project Glassfish». Dette prosjektet har anvendt Suns egen åpen kildekodelisens CDDL (Community Development and Distribution License) som er mer restriktiv enn GPL. Men fra i dag skal også Java EE gjøres tilgjengelig under GPL.

GPL krever at alle endringer til programvaren også skal distribueres under GPL.

Sun beholder rettighetene til varemerket Java, på samme måte som også Linux er et beskyttet varemerke.

Siden det kan tenkes situasjoner der Sun eller andre brukere av Java, synes GPL går vel langt i sin åpenhet, tilbyr Sun to typer unntak.

Det ene er at alle varianter av Java fortsatt er tilgjengelig under en vanlig kommersiell lisens.

Det andre er at Sun utnytter muligheten som den såkalte «classpath exception» gir til å begrense rekkevidden av GPL til selve programmeringsspråket. Det innebærer at applikasjoner utviklet i GPL-Java ikke selv er påtvunget distribusjon under GPL.

Mange store Java-aktører, blant dem IBM og HP, har lenge bedt Sun overgi Java til åpen kildekodefellesskapet. Selskapets motargumenter har dels vært behovet for å sikre at Java ikke deles i gjensidig inkompatible varianter, dels at programmeringsspråket inneholder kode som Sun selv har lisensiert.

Nå sier Sun at lisensieringsproblemene er avklart. De mener også, i likhet med analytikere, at gruppepress vil være tilstrekkelig til å avverge en deling av Java. Sist en deling av Java var aktuelt, var synderen Microsoft. Nå er Sun og Microsoft blitt strategisk allierte, og Microsoft har gjort det klart at de ikke vil angripe Java på andre måter enn vanlig konkurranse gjennom alternativet .Net.

GPL er under revisjon. Et utkast til GPLv3 er kommet under kraftig kritikk, også fra Linus Torvalds selv. Sun sier de deltar i diskusjonene rundt GPLv3.

Distribusjonen av Java under GPL er en overraskelse. Seinest for et par uker siden, virket det klart at Sun ville velge en annen type lisens, for eksempel CDDL som selskapet har valgt for OpenSolaris.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.