BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java fjernes fra Ubuntu-maskiner

Får ikke lenger videredistribuere Oracles utgave.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. des. 2011 - 14:01

Mange Ubuntu-brukere vil bli nødt til å installere Java på nytt. Torsdag i forrige uke ble det kjent at Ubuntu-prosjektet vil rulle ut en sikkerhetsoppdatering som deaktiverer nettleserpluginen knyttet til Sun JDK. Årsaken til dette er todelt.

For det første kunngjorde Oracle allerede i august at Canonical, som leder Ubuntu-prosjektet, ikke lenger har tillatelse til å videredistribuere nye Java-pakker siden Oracle har lagt ned hele lisensordningen for dette.

Den andre årsaken er at den versjonen av Java som ligger i partnerarkivet til Ubuntu, inneholder alvorlige sikkerhetshull. Noen av disse skal bli aktivt utnyttet i angrep.

Ubuntu-prosjektet vil i nær framtid fjerne alle Sun JDK-pakker fra partnerarkivet, ved å erstatte dem med tomme pakker. Brukere som på det tidpunktet ennå ikke har tatt i bruk en alternativ løsning, vil kunne oppleve feil.

De alternative løsningene er å manuelt installere Oracles Java fra Oracles nettsted eller å velge åpen kildekode-implementeringen OpenJDK i stedet. Den sistnevnte er tilgjengelig fra hovedarkivet til Ubuntu. Pakken med nettleserpluginen heter icedtea6-plugin, mens den virtuelle Java-maskinen er tilgjengelig i både openjdk-6-jdk og openjdk-6-jre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.